Analizele medicale recomandate școlarilor
Perioada rece presupune noi provocări pentru sistemul imunitar al copiilor, în special în medii precum grădinița sau școala. Mai mult, aflați în creștere, copiii au nevoie de un surplus de minerale și vitamine care să le asigure o dezvoltare armonioasă. Află din rândurile ce urmează care sunt analizele esențiale pentru școlari când vine vorba de aportul necesar de vitamine și de cele mai comune afecțiuni ale vârstei.
Cuprins articol
Vitamina D: dezvoltarea normală a sistemului osos
Copilăria și adolescența reprezintă o perioadă importantă în viața unui copil, stadiile sale de dezvoltare fizică și mentală fiind în plină desfășurare. Corpul uman are nevoie de mineralele și vitamine esențiale pentru susținerea dezvoltării osoase, a organelor și funcțiilor sistemului nervos, în timp ce sistemul imunitar este pus la încercare prin expunerea la diverși patogeni specifici mediilor publice aglomerate (grădinițe, școli, tabere). Analizele medicale de laborator vin în susținerea dezvoltării școlarilor, anumite deficiențe de vitamine sau minerale, precum și diferiți agenți patogeni, putând fi depistate ușor și eficient.
Pentru creșterea armonioasă a copiilor, calciul și vitamina D sunt esențiale dezvoltării unui sistem osos sănătos. Absența vitaminei D în corp, la vârste fragede, poate indica nu doar o predispoziție spre oase fragile, dar și deformări osoase, întârzieri de creștere, deformarea membrelor inferioare sau chiar rahitism.
25-OH-vitamina DÎn laboratoarele Bioclinica, analiza vitaminei D se poate efectua atât la indicațiile medicului de specialitate, cât și la cerere, pentru depistarea unor deficiențe și tratarea lor profilactică. Se recomandă determinarea nivelului vitaminei D3 în special datorită implicațiilor pe care aceasta le are în conexiune cu alte afecțiuni ce pot fi evitate din timp, inclusiv ale sistemului imunitar.
Fierul: energie și concentrare
Fierul este și el un element esențial în dezvoltarea micuților. Acesta ajută atât la procesul de oxigenare a celulelor, precum și la transformarea alimentelor în energie, la menținerea unui sistem imunitar puternic și la întreținerea unei funcții cognitive normale, ceea ce duce la o mai bună capacitate de învățare, memorare și concentrare.
De aceea, trebuie să avem mare grijă la deficiența de fier, aceasta fiind destul de des întâlnită în rândul școlarilor. Chiar dacă se manifestă de obicei ca o deficiență minoră, dacă este ignorată se poate transforma în anemie, ducând la probleme mai complexe de dezvoltare. Pentru a evita orice risc, este indicat un test de feritină pentru a evalua nivelul de fier.
FeritinaAfecțiunile faringelui: cele mai frecvente la vârsta școlară
Mediile școlare reprezintă un mediu favorabil înmulțirii și răspândirii bacteriilor și virușilor, școlarii fiind astfel expuși la diverse boli asociate acestora. Afecțiunile faringelui sunt cele mai frecvente îmbolnăviri, streptococcul beta hemolitic de grup A fiind responsabil de cele mai multe cazuri care necesită consult de specialitate, în special la copiii între 5 şi 15 ani.
Laboratorul de bacteriologie Bioclinica pune la dispoziția clienților analize medicale precise, în măsură să ofere un diagnostic rapid și nedureros pentru copil. Astfel, exsudatul faringian este cea mai recomandată analiză de laborator, fiind atât extrem de eficientă, cât și acceptată de către școlari, neimplicând prelevarea de sânge.
Exsudat faringianHelicobacter pylori: afecțiuni digestive
O altă bacterie des răspândită, dobândită în special în timpul copilăriei, este Helicobacter pylori. Aceasta poate afecta mucoasa gastrică și duodenală și se dobândește prin ingestia bacteriei, fiind cea mai frecventă infecție la nivel mondial. Analizele de sânge sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului inițial al infecției, prin identificarea anticorpilor anti Helicobacter pylori IgG.
Anticorpi anti Helicobacter pylori IgG - cantitativMulte dintre simptomele infecției cu Helicobacter pylori sunt atribuite, mai ales în cazul școlarilor, unei alimentații defectuoase. Greața, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, precum și durerile difuze sau mai puternice de stomac sunt de multe ori asociate enterocolitelor, analizele de sânge pentru depistarea infecției cu helicobacter fiind neglijate. Inflamarea mucoasei poate determina în timp afecțiuni grave, de aceea, dacă aceste simptome persistă pe o perioadă mai lungă de 4 săptămâni, se recomandă consultul medical.
Datorită faptului că transmiterea bacteriilor și a virușilor se poate realiza cu ușurință de la o persoană la alta, este recomandat ca tacâmurile, alimentele și băuturile să rămână la nivel de uz personal. Apelarea la un specialist în cazul suspiciunii unei boli virale, în special în rândul copiilor, este absolut necesară, iar analizele medicale de laborator sunt cele mai recomandate pentru determinarea diagnosticului și a unei eventuale scheme de tratament.