Analize medicale - virus Zika
Cuprins articol
Ce este virusul Zika?
Virusul Zika este un virus ARN din familia Flaviviridae identificat prima dată în pădurea tropicală din Uganda.
Care sunt simptomele virusului Zika?
Infecția cu virusul Zika determină simptome asemănătoare gripei cu o durată de 2-7 zile. -Febră -Erupții cutanate -Dureri articulare -Conjunctivită -Dureri musculare -Cefalee
Frecvent, persoanele infectate nu manifestă nici un simptom.
OMS anunță ca virusul Zika poate determina în cazuri rare, sindromul Guillan-Barré (poliradiculonevrita demielinizantă inflamatorie acută), care se manifesta prin slăbiciune și reflexe diminuate.
Cum se transmite infecția?
Infecția se transmite prin mușcătura țânțarului Aedes infectat. Acești țânțari transmit și febra Dengue, febra galbenă și virusul Chikungunya. De asemenea, virusul Zika se poate transmite prin contact sexual neprotejat. Nu există nici un tratament pentru infecția cu virus Zika.
Ce se întâmplă în cazul în care o femei însărcinată a călătorit într-o zonă cu Zika?
Zika și microcefalia
Infecția cu virus Zika în timpul sarcinii este o cauză frecventă de microcefalie. Microcefalia este o afecţiune gravă care se caracterizează printr-o dimensiune foarte mică a craniului şi apare adesea după naştere. Mărimea capului unui copil este determinată de modul în care creşte creierul, deci de gradul lui de expansiune în interiorul cutiei craniene, astfel microcefelia apare atunci creierul nu se dezvoltă normal.
Cum se poate preveni infecția cu virus Zika?
În cazul în care urmează să călătoriți în zonele afectate, se recomandă utilizarea loțiunilor protectoare de mușcături de insecte pe toată durata zilei, pentru a evita înțepăturile de țânțari.
Cum se diagnostichează infecția cu virus Zika?
Laboratoare Bioclinica oferă următoarele analize medicale de laborator pentru identificarea infecției cu virus Zika:
ARN virus Zika ARN virus Zika în urinăÎn primele 7 zile de boală, ARN-ul viral al virusului Zika poate fi detectat în sângele persoanelor infectate prin RT-PCR (Real Time PCR), iar în primele 14 zile poate fi detectat în urină.
Anticorpi anti virus Zika IgG Anticorpi anti virus Zika IgMAnticorpii se pozitivează la aproximativ o săptămână de la debutul simptomelor. Se recomandă recoltarea a 2 probe de sânge la un interval de 2 săptămâni, pentru evidențierea creșterii titrului. Anticorpii sunt detectabili timp de câteva luni după vindecare.
Limitările majore sunt reprezentate de reacțiile încrucișate cu alți viruși din familia Flaviviridae, astfel un rezultat pozitiv poate semnifica infecția cu un alt tip de virus (Dengue) sau o vaccinare din antecedente (febră galbenă).
Măsuri de prevenție
- protectia individuală faţă de înţepătură de ţânţari
- în zonele endemice, se recomandă purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete, în perioadele în care sunt activi țânțarii
- se recomandă utilizarea substanțelor repelente, pe haine sau pe părţile de corp lăsate descoperite
- în timpul somnului (mai ales în timpul zilei), se recomandă protejarea pătulului cu o plasă specială pentru ţânţari care va fi tratată în prealabil cu substanţe insecticide
- dacă la întoarcerea dintr-o zonă endemicpă apare febra însoţită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate este bine să consultaţi serviciile medicale
Bibliografie