Diareea călătorului: ce trebuie să știi pentru a o preveni
Cuprins articol
Ce este diareea călătorului?
Diareea călătorului este o afecțiune a tractului digestiv, care determină scaune moi, apoase și crampe abdominale. Din fericire, aceasta nu este o problemă gravă de sănătate, dar poate fi neplăcută. Apare ca urmare a consumului de alimente sau a apei contaminate.
De obicei începe brusc în timpul călătoriei sau imediat după sosirea înapoi acasă. În cele mai multe cazuri, simptomele se îmbunătăţesc în câteva zile, fără a fi necesară administrarea unui tratament medicamentos.
Care sunt cauzele diareei călătorului?
Atunci când vizitați un loc în care clima și normele de igienă sunt diferite de cele de acasă, există un risc crescut de dezvoltă diareea călătorului.
Zonele mai expuse sunt țările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia și unele țari din Europa.
Aceasta apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate cu microorganisme din materiile fecale (virusuri, bacterii și paraziți). Agenții patogeni pot ajunge la nivelul tractului digestiv, unde atacă mecanismele de apărare locale determinând astfel apariția durerilor abdominale și a scaunelor diareice.
Cel mai frecvent agent etiologic implicat este Escherichia coli. Această bacterie se ataşează de mucoasa intestinului, eliberând astfel o toxină care produce scaune diareice şi crampe abdominale.
Persoanele native zonelor respective nu se îmbolnăvesc deoarece organismul lor este obişnuit cu aceşti agenţi infecţioşi.
Care sunt cele mai frecvente simptome și semne?
- > 3 scaune apoase pe zi
- crampe abdominale
- greață
- vărsături
- febră
Când trebuie să mergeți la medic?
Diareea călătorului dispare de la sine în câteva zile. În cazul deshidratării severe, vărsăturilor persistente, febrei înalte sau durerilor severe abdominale sau rectale este indicat consultul medical.
Care sunt factorii de risc?
- sistem imunitar slăbit
- diabet, boli inflamatorii intestinale sau ciroză hepatică
- administrarea inhibitorilor de pompă de protoni sau antiacide
Care sunt cele mai frecvente complicații?
Datorită pierderilor hidroelectrolitice, persoanele afectate se pot deshidrata. Deshidratrea este în special periculoasă în cazul copiilor, vârstnicilor sau a persoanelor cu un sistem imun slăbit.
Semnele şi simptomele deshidratării sunt: gura uscată, senzaţia intensă de sete, producerea unei cantităţi reduse de urină de culoare galben-portocalie.
Cum puteți preveni diareea călătorului?
- Spălaţi-vă des pe mâini, mai ales înainte de a mânca! În cazul în care acest lucru nu este posibil utilizați o soluţie de mâini pe bază de alcool.
- Nu mâncaţi în locuri cu igiena precară!
- Asigurați-vă că alimentele sunt preparate adecvat termic şi nu sunt gătite în “sânge” sau crude.
- Atenție în cazul consumului de fructe de mare sau scoici. Evitați alimentele care au stat afară un timp îndelungat.
- Consumați fructe şi legume crude doar dacă le puteți decoji. Evitați legumele verzi (salată, spanac, varză), deoarece sunt greu de spălat. Fructele şi legumele care nu pot fi decojite trebuie spălate cu apă curată sau evitate, în cazul în care nu sunteți sigur de asta.
- Beți doar apă îmbuteliată. Apa locală – de la chiuvetă, fântâna sau din rău - poate să fie contaminată (în cazul în care nu aveţi de ales, se recomandă fierbera apei timp de cel puţin 3 minute).
- Folosiți apă îmbuteliată când vă spălaţi pe dinţi şi ţineţi gura închisă la duş.
- Nu consumați gheaţă, deoarece apa poate proveni de la chiuvetă.
- Alcoolul într-o băutură nu vă va proteja de apă sau gheață contaminată.