Diareea călătorului

Diareea călătorului

Generalități

Diareea călătorului este o afecțiune a tractului digestiv, care determină scaune moi, apoase și crampe abdominale. Din fericire, aceasta nu este o problemă gravă de sănătate, dar poate fi neplăcută. Apare ca urmare a consumului de alimente sau a apei contaminate. Deobicei începe brusc în timpul călătoriei sau imediat după sosirea înapoi acasă. În cele mai multe cazuri, simptomele se îmbunătăţesc în câteva zile, fără a fi necesară administrarea unui tratament medicamentos.

Care sunt cauzele diareei călătorului?

Atunci când vizitați un loc în care clima și normele de igienă sunt diferite de cele de acasă, există un risc crescut de dezvoltă diareea călătorului.

Zonele mai expuse sunt țările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia și unele țari din Europa.

Aceasta apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate cu microorganisme din materiile fecale (virusuri, bacterii și paraziți). Agenții patogeni pot ajunge la nivelul tractului digestiv, unde atacă mecanismele de apărare locale determinând astfel apariția durerilor abdominale și a scaunelor diareice. Cel mai frecvent agent etiologic implicat este Escherichia coli. Această bacterie se ataşează de mucoasa intestinului, eliberând astfel o toxină care produce scaune diareice şi crampe abdominale. Persoanele native zonelor respective nu se îmbolnăvesc deoarece organismul lor este obişnuit cu aceşti agenţi infecţioşi.

Care sunt cele mai frecvente simptome și semne?

  • > 3 scaune apoase pe zi
  • crampe abdominale
  • greață
  • vărsături
  • febră

Când trebuie să mergeți la medic?

Diareea călătorului dispare de la sine în câteva zile. În cazul deshidratării severe, vărsăturilor persistente, febrei înalte sau durerilor severe abdominale sau rectale este indicat consultul medical.

Care sunt factorii de risc?

  • sistem imunitar slăbit
  • diabet, boli inflamatorii intestinale sau ciroză hepatică
  • administrarea inhibitorilor de pompă de protoni sau antiacide

Care sunt cele mai frecvente complicații?

Datorită pierderilor hidroelectrolitice, persoanele afectate se pot deshidrata. Deshidratrea este în special periculoasă în cazul copiilor, vârstnicilor sau a persoanelor cu un sistem imun slăbit. Semnele şi simptomele deshidratării sunt: gura uscată, senzaţia intensă de sete, producerea unei cantităţi reduse de urină de culoare galben-portocalie.

Cum puteți preveni diareea călătorului?

  • Spălaţi-vă des pe mâini, mai ales înainte de a mânca! În cazul în care acest lucru nu este posibil utilizați o soluţie de mâini pe bază de alcool.
  • Nu mâncaţi în locuri cu igiena precară!
  • Asigurați-vă că alimentele sunt preparate adecvat termic şi nu sunt gătite în “sânge” sau crude.
  • Atenție în cazul consumului de fructe de mare sau scoici. Evitați alimentele care au stat afară un timp îndelungat.
  • Consumați fructe şi legume crude doar dacă le puteți decoji. Evitați legumele verzi (salată, spanac, varză), deoarece sunt greu de spălat. Fructele şi legumele care nu pot fi decojite trebuie spălate cu apă curată sau evitate, în cazul în care nu sunteți sigur de asta.
  • Beți doar apă îmbuteliată. Apa locală – de la chiuvetă, fântâna sau din rău - poate să fie contaminată (în cazul în care nu aveţi de ales, se recomandă fierbera apei timp de cel puţin 3 minute).
  • Folosiți apă îmbuteliată când vă spălaţi pe dinţi şi ţineţi gura închisă la duş.
  • Nu consumați gheaţă, deoarece apa poate proveni de la chiuvetă.
  • Alcoolul într-o băutură nu vă va proteja de apă sau gheață contaminată.

Bibliografie

  1. CDC
  2. Mayoclinic
Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 03/08/2020.
Articole similare
Malaria - Cauze, simptome, diagnostic
Malaria - Cauze, simptome, diagnostic
Malaria – ce este, cum se manifestă, prevenție

Ce este malaria? Malaria este o boală infecţioasă frecvent întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale și constituie o problemă prioritară de s... Citește mai departe
Febra tifoidă: simptome și tratament
Febra tifoidă: simptome și tratament
Febra tifoidă: transmitere, simptome, diagnostic, tratament, vaccinare, măsuri de prevenție

Febra tifoidă este o boală infecţioasă severă, răspândită în toate ţările exotice cu climă caldă. Este o a... Citește mai departe
Ce este febra galbenă și cum poate fi prevenită?
Ce este febra galbenă și cum poate fi prevenită?
Febra galbenă: transmitere, simptome, diagnostic, tratament, vaccin, măsuri de prevenție

Febra galbenă este o boală acută virală hemoragică prezentă în regiunile tropicale din Africa și America răsp... Citește mai departe
Descoperă toate articolele