Virus West-Nile - Analize medicale, generalități

Virus West-Nile - Analize medicale, generalități

Generalități

Această afecţiune este determinată de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecţii la om este prin înţepătură unui ţânţar infectat.

Care este perioada de incubație?

Este cuprinsă între 2 – 14 zile de la înţepătură.

Cum se manifestă boala?

Frecvent, boala este asimptomatică, în 15 – 20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare (febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, greţuri, vărsături). Uneori pacienţii pot prezenta fenomene eruptive: eritem maculopapular care afectează gâtul, trunchiul, membrele inferioare sau superioare.

Într-un număr redus de cazuri (1%) pot să apară simptome neurologice (febră crescută, cefalee severă, rigiditate cervicală, convulsii, dezorientare etc.). Aceste cazuri se pot clasifica în 3 categorii: meningita West-Nile, encefalita West-Nile şi paralizie flască.

Care sunt factorii de risc?

Vârsta înaintată este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boală neurologică după infecţie, riscul creşte semnificativ în rândul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adulţii, copii infectaţi cu virus West Nile au durata spitalizării mai scurtă, mai puţine simptome neurologice şi o mai bună revenire după boală, iar mortalitatea este mai mică.

De asemenea, anumite boli (cancer, diabet, hipertensiune arterială și afecțiuni renale) cresc riscul de infecție.

Analize medicale de laborator recomandate

  1. Anticorpii anti virus West-Nile IgM sunt detectabili la 3 – 8 zile de la debutul simptomelor şi persistă 30 până la 90 de zile (în anumite cazuri pot fi detectabili perioade şi mai lungi). Astfel, prezența anticorpilor IgM pot sugera o infecție în antecedente. Absenţa anticorpilor IgM după 8 zile de la debutul bolii, nu exclude infecţia cu virusul West-Nile, se recomandă astfel repetarea recoltării.
  2. Anticorpii anti virus West-Nile IgG sunt detectabli imediat după pozitivarea anticorpilor IgM şi persistă timp de mulţi ani. Astfel prezența anticorpilor IgG sugerează o infecţie în antecedente.
  3. Virus West-Nile ARN – detectarea ARN-ului viral confirmă infecția

Bibliografie

  1. CDC
  2. Mayoclinic
Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Malaria - Cauze, simptome, diagnostic
Malaria - Cauze, simptome, diagnostic
Malaria – ce este, cum se manifestă, prevenție

Ce este malaria? Malaria este o boală infecţioasă frecvent întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale și constituie o problemă prioritară de s... Citește mai departe
Febra tifoidă: simptome și tratament
Febra tifoidă: simptome și tratament
Febra tifoidă: transmitere, simptome, diagnostic, tratament, vaccinare, măsuri de prevenție

Febra tifoidă este o boală infecţioasă severă, răspândită în toate ţările exotice cu climă caldă. Este o a... Citește mai departe
Ce este febra galbenă și cum poate fi prevenită?
Ce este febra galbenă și cum poate fi prevenită?
Febra galbenă: transmitere, simptome, diagnostic, tratament, vaccin, măsuri de prevenție

Febra galbenă este o boală acută virală hemoragică prezentă în regiunile tropicale din Africa și America răsp... Citește mai departe
Descoperă toate articolele