Menopauza - informații utile

Totul despre menopauză

Menopauza (perioada climacterică) este o stare fiziologică din viaţa unei femei care reprezintă încetarea definitivă a menstruației, datorită unei deficiențe permanente și ireversibile de hormoni sexuali feminini (estrogen și progesteron). Menopauza defineşte o întreagă etapă biologică caracterizată prin modificări hormonale, fiziologice și psihice complexe ale organismului.

Vârsta la care poate să apară este diferită pentru fiecare femeie și poate fi cuprinsă între 40 și 55 de ani, însă poate apărea precoce (înainte de 40 ani) sau se poate instala tardiv (55 – 60 de ani).

Menopauza este un proces complex și gradual și cuprinde mai multe etape:

Premenopauza

Cu o durată medie de 2 ani, este perioada care precede instalarea menopauzei, în care pot apărea tulburări ale ciclului menstrual, tendința de îngrășare sau scăderea în greutate, astenie fizică, depresie, somnolență sau insomnii. Producția de estrogen scade, iar cea de progesteron se află la limita inferioară a normalului.

Menopauza

Corespunde opririi definitive a ciclului menstrual, în care simptomatologia enumerată anterior dispare cu trecerea timpului.

Postmenopauza

Este perioada care urmează menopauzei și se întinde pe o perioadă de 2-6 ani după oprirea ciclului menstrual și constă în încetarea completă a activității funcționale ovariene.

Simptome menopauză

Instalarea menopauzei se caracterizează prin multiple modificări endocrine, metabolice și nervoase.

  1. Amenoree (absența ciclului menstrual)
  2. Bufeuri (tulburări neurovegetative)

Bufeul este cel mai frecvent simptom al menopauzei; este expresia unei instabilități vasomotorii, datorate scăderii estrogenilor din sânge și se manifestă prin senzații bruște de căldură, însoțite de creșterea temperaturii cutanate și de transpirații.

  1. Tulburări genito-sexuale

Datorită scăderii estrogenilor din sânge, peretele vaginal se subțiază și se inflamează, femeile acuzând senzația de uscăciune și arsură locală, care determină disconfort și dureri la contactul sexual. De asemenea, este afectat epiteliul vezicii urinare şi uretrei, favorizând apariția cistitei atrofice, a incontinenţei urinare, cu senzație de urinare frecventă și usturime.

  1. Creșterea în greutate

Modificările hormonale au ca urmare creșterea ponderală în medie cu 4-7 kg.

  1. Boli cardiovasculare

Dezechilibrul hormonal din menopauză are impact și asupra sistemului cardiovascular, datorită faptului că estrogenii determină scăderea colesterolului total și al trigliceridelor și creșterea HDL colesterolului, determinând apariția hipertensiunii arteriale și a procesului de ateroscleroză (formarea unor depozite lipidice pe pereții arteriali). Astfel, în această perioadă, femeile sunt mai expuse bolilor coronariene și accidentelor vasculare, datorită lipsei efectelor de protecție ale hormonilor estrogeni.

  1. Osteoporoza

Absența estrogenilor determină demineralizarea oaselor. Astfel, apare un risc crescut de fracturi și fenomene de tasare ale coloanei vertebrale.

În timpul menopauzei pot să mai apară palpitații, dispnee (dificultate în respirație), amorțeli, iritabilitate, nervozitate, oboseală, scăderea libidoului etc.

Concluzii

Menopauza este un proces gradual, care poate dura mai mulți ani. Vârsta medie de apariție este la aproximativ 51 ani.

Stilul de viață sănătos, care trebuie să includă o alimentație echilibrată, cu un aport crescut de vitamine și exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și a abuzului de alcool, poate reduce simptomatologia menopauzei.

Analize recomandate

În această perioadă este foarte important să se evalueze starea de sănătate, prin efectuarea unor analize de laborator: colesterol total, trigliceride, HDL colesterol, LDL colesterol, LDL oxidat, glicemie, FSH, estradiol, hormoni tiroidieni (TSH, FT4), vitamina D, examen citologic în mediu lichid.

Este de preferat ca efectuarea analizelor medicale să se realizeze la recomandarea medicului de specialitate.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/09/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Hipertiroidism : Simptome, diagnostic, tratament
Hipertiroidism : Simptome, diagnostic, tratament
Hipertiroidismul: cauze, simptome, tratament

Hipertiroidismul este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni. În această situație, glanda tiroidă este ... Citește mai departe
Acidul folic: rol, beneficii, administrare, precauții
Acidul folic: rol, beneficii, administrare, precauții
Acidul folic - ce este și ce rol are, beneficii, simptome ale deficienței și doze recomandate

Vitaminele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, iar acidul folic, cunoscut și ca vi... Citește mai departe
Analize medicale recomandate pentru femei pe categorii de vârstă
Analize medicale recomandate pentru femei pe categorii de vârstă
Analize medicale recomandate pentru femei pe categorii de vârstă

Fiecare etapă din viața unei femei este unică, astfel de-a lungul timpului, acestea se confruntă cu schimbări fizice, emoționale și h... Citește mai departe
Descoperă toate articolele