Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti Echinococcus granulosus & multilocularis IgG

Anticorpi anti Echinococcus granulosus & multilocularis IgG - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, > 5 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  2/săptămână
51 lei

Despre analiză - Anticorpi anti Echinococcus granulosus & multilocularis IgG

Generalități

Echinococoza (hidatidoza) este o afecţiune produsă prin dezvoltarea în diverse organe (în special la nivel hepatic și pulmonar, dar pot fi afectate şi creierul, oasele, inima), a larvelor de Echinoccocus spp. Omul este o gazdă intermediară accidentală a parazitului, animalele jucând rolul de gazdă.

Au fost identificate trei specii de Echinoccocus care pot determina apariţia bolii: Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis şi Echinococcus oligartus.

Ciclul biologic

Echinococcus granulosus adult se dezvoltă în intestinul câinelui şi pisicii unde elimină ouăle embrionate. Atunci când oul este înghiţit de om, embrionul este eliberat şi străbate mucoasa intestinală, fiind apoi antrenat în circulația sanguină. Se poate opri în trei filtre succesive: ficat, plămân şi periferia marii circulații. Majoritatea rămân în ficat, restul sunt purtate până la alte organe: plămân, cord, rinichi, creier, oase.

În organe embrionul se transformă într-o veziculă uniloculară, denumită hidatidă sau chist hidatic.

Echinococcus multilocularis determină apariţia formei vacuolare de boală, cu multe chisturi mici ce crează aspectul de "miez de pâine". Agentul etiologic se află în rândul animalelor de pădure (vulpe, lup). Forma vacuolară este mai severă decât cea chistică. Determinarea anticorpilor anti Echinococcus granulosus & multilocularis IgG este utilă pentru confirmarea unei infecţii cu Echinococcus granulosus sau Echinococcus multilocularis atunci când există o suspiciune clinică sau pentru clarificarea statusului imun. Nivelul anticorpilor depinde de localizarea parazitozei şi poate să varieze în funcție de pacient.

Semnificație clinică

Un rezultat negativ nu exclude infecţia cu Echinococcus granulosus & multilocularis, poate fi cauzat de un nivel scăzut de anticorpi din sânge (în stadiul precoce al infecţiei).

În funcţie de contextul clinic se recomandă retestarea după 4 săptămâni.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele