Anticorpi anti Toxocara canis IgG
Generalitați
Toxocara canis este un parazit întâlnit mai ales la câini, care face parte din clasa Nematode.
Este principalul agent etiologic al toxocarozei (larvă migrans viscerală), boală produsă de formele larvare de Toxocara, care se pot localiza la nivel hepatic, ocular, pulmonar, miocardic şi la nivelul sistemului nervos central (SNC). Paraziţii adulţi trăiesc în intestinul subţire al câinilor, eliminându-şi ouăle împreună cu materiile fecale în mediul extern, unde necesită o perioadă de 2-3 săptămâni pentru a se transforma în formele infectante pentru câini şi oameni. În organismul câinilor adulţi, după ingerarea ouălor infectante, larvele eclozează în intestin, dar nu-şi pot completa ciclul de dezvoltare, migrând în ţesuturi, unde se închistează ca larve de stadiul al doilea. Larvele se pot transmite însă pe cale transplacentară, transformându-se în viermi adulţi la căţeii nou-născuţi, care vor elimina ouăle împreună cu materiile fecale. În plus, larvele se pot transmite și pe cale transcutanată şi transmamară, ceea ce asigură infectarea majorității cățeilor mai mici de 6 săptămâni. În organismul uman, după ingerarea ouălor infectante, larvele eclozează în intestinul subţire, apoi pătrund în circulaţie, migrează o perioadă de timp şi se închistează în ţesuturi, ca larve de stadiul al doilea. În migrarea lor prin ţesuturi larvele produc hemoragii, necroze şi înfiltrate cu limfocite şi eozinofile. O parte sunt izolate în granuloame şi apoi distruse, altele rămân viabile mai mulţi ani. Localizarea oculară produce un abces eozinofilic.
Semne clinice
Sunt condiţionate de leziunile tisulare produse de migrarea larvelor şi de răspunsul alergic al gazdei faţă de produsele lor. Astfel, sindromul de larvă migrans viscerală se poate manifesta prin: eozinofilie persistentă, pneumonie, hepatomegalie, febră, tuse, tulburări oculare. Majoritatea persoanelor infectate cu Toxocara canis nu prezintă manifestări clinice, dar pot avea o eozinofilie moderată şi un nivel crescut al anticorpilor serici anti Toxocara canis.
Rezultatele trebuie interpretate cu prudenţă, având în vedere faptul că pot există variații largi ale nivelului anticorpilor (în funcţie de pacient şi de localizarea parazitozei). Un nivel crescut de anticorpi poate să persiste ani de zile după infecție.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei5 zile la 2-8°C, > 5 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența2/săptămână