Tot ce trebuie să știi despre creatinina serică
Pentru a obține surse de energie necesare desfășurării proceselor din organism, ficatul, pancreasul și rinichii sintetizează creatina, un compus cu structură asemănătoare aminoacizilor. Sinteza are loc prin descompunerea a trei aminoacizi: arginina, metionina și glicina. Forma de eliminare a creatinei poartă numele de creatinină și reprezintă un indicator semnificativ pentru anumite procese vitale. Află din rândurile următoare ce este creatinina serică, în ce procese este implicată și când este recomandat să se măsoare.
- Ce este creatinina serică
- Creatinina serică - valori normale
- Scăderea creatininei - cauze
- Ce indică un nivel de creatinină crescut
- Când se recomandă testul pentru creatinina serică
Cuprins articol
Ce este creatinina serică
Creatinina serică reprezintă un test efectuat în laborator, care măsoară concentrația de creatinină prezentă în sânge. Valorile depistate pot furniza informații folositoare atunci când se urmărește stabilirea unui diagnostic sau monitorizarea stării de sănătate a pacientului, în special în privința aparatului urinar. Testul de creatinină serică poate, astfel, să măsoare calitatea funcției excretoare a rinichilor, dar și să identifice prezența unor anomalii, precum formațiunile canceroase.
Rinichii preiau creatinina din sânge, după care o elimină din organism prin urină. În anumite situații, atunci când consideră necesar, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei alte analize: clearance-ul creatininei. Acest test se efectuează din urină și urmărește cantitatea de creatinină eliminată pe parcursul a 24 de ore.
Creatinina serică - valori normale
La un adult sănătos, concentrația de creatinină din sânge este constantă, întrucât depinde de masa musculară. Din acest motiv, valoarea creatininei serice este puțin mai crescută la bărbați decât în rândul femeilor sau al copiilor. Astfel, valorile de referință ale testului de creatinină serică se încadrează în următoarele intervale:
- la bărbați: 0,74 – 1,35 mg/dL (65,4 – 119,3 micromoli/L);
- la femei: 0,59 – 1,04 mg/dL (52,2 – 91,9 micromoli/L);
- la copii: 0,45 - 0,87 mg/dL (39,8 - 76,9 micromoli/L).
Odată determinată valoarea creatininei serice, poate fi calculată rata de filtrare glomerulară (eGFR), un alt indicator important în diagnosticarea afecțiunilor renale, în special a insuficienței renale.
Scăderea creatininei - cauze
Creatinina serică scăzută nu reprezintă, în general, un semn de alarmă. De multe ori, este necesară doar ajustarea regimului alimentar sau introducerea unei rutine de activitate fizică. Cu toate acestea, dacă nivelul creatininei serice continuă să fie sub valoarea normală, este necesar ca pacientul să se adreseze medicului pentru mai multe investigații. Printre cele mai comune cauze ale scăderii nivelului de creatinină serică se numără următoarele:
- sarcina - la femeile însărcinate, scăderea valorii creatininei serice este un fenomen obișnuit;
- dieta săracă în proteine;
- scăderea drastică în greutate;
- reducerea masei musculare, din cauza înaintării în vârstă sau a unor afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal;
- consum de droguri sau alcool.
Ce indică un nivel de creatinină crescut
Atunci când excreția renală nu funcționează la un nivel optim, creatinina nu mai este eliminată corespunzător și rămâne în sângele circulator. Astfel, raportul dintre concentrația de creatinină din sânge și cea din urină este dezechilibrat, fiind mai scăzută în urină. Un nivel crescut al creatininei poate indica:
- apariția unui blocaj al tractului urinar (litiaza urinara, adenom de prostată);
- deshidratare severă;
- hemoragii;
- glomerulonefrită - inflamația glomerulilor renali, la nivelul acestora având loc filtrarea urinei;
- afectare renală, provocată de alte afecțiuni, precum diabetul zaharat sau insuficiența cardiacă;
- gută;
- un consum crescut de alimente bogate în proteine;
- afecțiuni oncologice.
În cazul în care este depistată o creștere anormală a concentrației de creatinină serică, este necesar ca pacientul să continue cu investigațiile medicale recomandate de către medicul specialist, pentru a putea fi identificată cu precizie cauza acestui dezechilibru și pentru a se prescrie tratamentul corespunzător.
Când se recomandă testul pentru creatinina serică
Creatinina serică este o analiză deosebit de utilă în monitorizarea și diagnosticarea bolilor care afectează sistemul renal, dar și în alte situații, când este necesar să se monitorizeze echilibrul hidroelectrolitic sau anumite afecțiuni:
- atunci când este suspectat diagnosticul de insuficiență renală;
- la pacienții cu suspiciune sau diagnostic de adenom de prostată, glomerulonefrită sau litiază renală;
- în vederea monitorizării unui pacient aflat în tratament pentru boli ale rinichilor;
- după un transplant renal, pentru urmărirea evoluției pacientului după operație;
- în afecțiuni care expun pacientul la risc de deshidratare (manifestate prin diaree, vărsături, transpirații excesive);
- la pacienții care suferă de diabet zaharat și care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni renale;
- la persoanele care urmează tratamente cu potențial nefrotoxic (gentamicina, streptomicina etc.);
- în cazurile de septicemie.
Recoltarea se face din sângele venos, de preferat dimineața, pe nemâncate (à jeun). Dacă starea pacientului nu o cere în mod expres, nu se justifică repetarea frecventă a testului de creatinină serică. Valorile obținute au variații foarte mici, atâta timp cât masa musculară nu suferă modificări considerabile.
Nivelul creatininei din sânge este un punct de pornire deosebit de util atunci când pacientul se confruntă cu simptome îngrijorătoare, dintre cele descrise. Dacă în unele cazuri dezechilibrul seric al creatininei poate fi corectat prin dietă sau tratament, există situații în care pacientul necesită investigații mai amănunțite și o abordare terapeutică mai strictă.
Sursa foto: Shutterstock.com