
Istoricul medical în relațiile intime
Orice relație debutează cu o mică doză de inconștiență și infatuare, moment în care suntem cei mai vulnerabili și susceptibili la pericole medicale. Evident, în momentele de romantism nu ne gândim niciodată la istoricul medical al partenerului nostru și nici la posibilele boli cu transmitere sexuală (BTS) care pot rezulta în urma contactului sexual. Totuși, este bine să avem și aceste mici detalii în vedere, mai ales datorită faptului că ele se pot transforma în probleme majore, pe care le depistăm în urma analizelor medicale de laborator.
Bolile cu transmitere sexuală pot avea consecințe grave
Istoricul medical al partenerului este un subiect sensibil de abordat, dar necesar. Astfel, este responsabilitatea ambilor parteneri să discute deschis despre posibilele BTS de care suferă și despre utilizarea prezervativulului.
Analiza de laborator pentru depistarea HIV este deosebit de importantă; infecţia cu HIV reprezintă o problemă de sănătate care ridică semne de întrebare mai ales în momentul în care persoanele infectate doresc să conceapă un copil. Diagnosticarea corectă a infecției cu HIV, determină o scăderea a riscului de transmitere a bolii.
O altă boală cu transmitere sexuală care are consecințe grave este hepatita B. Netratată, infecția cu virusul hepatic B poate determina hepatită cronică, asociată deseori cu dezvoltarea carcinomului hepatocelular.
Analiza antigenului HBs, în laboratoarele noastre, ajută la diagnosticarea corectă a unei posibile afecțiuni hepatice, acesta fiind primul pas spre evitarea unor complicații ulterioare.
Același lucru este valabil și în cazul virusului Human Papilloma, infecție destul de frecvent întâlnită în rândul persoanelor active din punct de vedere sexual.
Gonoreea, sifilisul sau herpesul genital sunt BTS care pot avea consecințe neplăcute dacă nu sunt tratate corespunzător. În laboratoarele Bioclinica se pot realiza analize de sânge pentru depistarea tuturor acestor posibile pericole.
Bolile cu transmitere sexuală pot fi greu de depistat
Printre cele mai des întâlnite pericole ale sexului neprotejat, infecțiile vaginale joacă un rol important în sănătatea ambilor parteneri, infecția cu Chlamydia trachomatis fiind cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală la nivel mondial. Uneori, depistarea bolilor cu transmitere sexuală este dificilă datorită faptului că frecvent aceste infecții nu se manifestă din punct de vedere clinic la bărbați.
Infectarea cu virusul Human Papilloma nu dezvoltă semne clinice în primele faze ale bolii. De aceea, este bine ca analiza Papanicolau, detecția și genotiparea HPV și detecţia oncoproteinelor E6, E7 mRNA HPV să fie efectuate cu regularitate, pentru stabilirea unui diagnostic precoce.
În laboratoarele Bioclinica, se pot efectua analize de laborator de specialitate, pentru a putea ajuta medicul dumneavoastră în stabilirea diagnosticului și administarea tratamentului adecvat.
Alte pericole ale sexului neprotejat
Pe lângă pericolul bolilor cu transmitere sexuală, sexul neprotejat poate determina și alte complicații, cum ar fi o sarcină nedorită sau o sarcină în condițiile în care mama are deja o BTS.
În laboratoarele Bioclinica pot fi efectuate analize de laborator pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală care pot afecta sarcina sau fătul.