Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

ARNr Chlamydia trachomatis & Neisseria gonorrhoeae

ARNr Chlamydia trachomatis & Neisseria gonorrhoeae - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Nucleic Acid Amplication Test (NAAT) - TMA & DKA
 • Material uzual
  femei: secreție exo/endocervicală, secreție vaginală (ThinPrep), urină-spot (primul jet de urina recoltata la cel puțin 1 oră de la ultima micțiune); bărbați: secreție uretrală (ThinPrep), urină-spot (primul jet de urina recoltata la cel puțin 1 oră de la ultima micțiune). Urina se poate păstra și transporta în urocultor sau în kitul special pus la dispoziție de către laboratorul din Timișoara.
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  Urină: 24 de ore la 2 - 30°C în urocultor, 30 de zile la 2 - 8°C în kit special cu stabilizator, > 30 de zile la - 20°C in kit special cu stabilizator, ThinPrep: 30 zile la 2 - 30°C
 • Frecvența
  5/săptămână
110 lei

Despre analiză - ARNr Chlamydia trachomatis & Neisseria gonorrhoeae

Generalități

Chlamydia trachomatis, o bacterie gram-negativă, cu localizare obligatoriu intracelulară, este agentul etiologic al unei infecţii transmise pe cale sexuală.

Infecţiile tractului urogenital se asociază cu salpingita, sarcini ectopice și infertilitate la femei, respectiv cu uretrită şi epididimită la bărbaţi.

Valoare clinică

La femei infecţia este localizată cel mai frecvent la nivelul colului uterin, dar este adesea asimptomatică şi, netratată, poate ascensiona la nivelul uterului, trompelor uterine şi ovarelor, determinând boală inflamatorie pelvină (BIP).

Nou-născuţii cu mame infectate pot dezvolta conjunctivită, infecţii nazofaringiene şi pneumonie cu C. trachomatis.

La bărbaţi infecţia netratată (frecvent asimptomatică) poate determina epididimita, o complicaţie majoră.

Culturile celulare utilizate pentru a detecta infecţia cu C. trachomatis au fost înlocuite de testele de biologie moleculară, cu o înaltă sensibilitate și specificitate.

Neisseria gonorrhoeae este agentul cauzal al unei infecții transmise pe cale sexuală.

Manifestări clinice

La bărbaţi, infecţia se manifestă de obicei prin uretrită acută, cu un exudat purulent.

La femei, infecţia este localizată de obicei la nivelul colului uterin, dar poate evolua şi la nivelul vaginului şi al uterului.

Infecţia este frecvent asimptomatică, mai ales la femei.

În absenţa tratamentului pot să apară complicaţii, cum ar fi salpingita acută sau boală inflamatorie pelvină la femei, respectiv epididimita la bărbaţi.

Culturile celulare sunt utilizate în mod normal pentru detecţia Neisseria gonorrhoeae.

Testele de amplificare a acidului nucleic (NAAT) = standard pentru diagnosticarea și screeningul infecțiilor urogenitale cu Chlamydia trachomatis & Neisseria gonorrhoeae

Avantaje teste NAAT vs metode convenționale:

 • viteză, simplitate, precizie - sensibilitate + specificitate înaltă
 • nu necesită germeni viabili
 • complianță crescută a pacienților - prima urină de dimineață sau la cel puțin 1 oră de la ultima micțiune, primul jet.
 • prevalență crescută a coinfecțiilor

Metoda NAAT - TMA & DKA vs alte metode NAAT:

 • ţinta: moleculele de ARN ribozomal, care fiind prezente în celule într-un număr mai mare comparativ cu moleculele de ADN, determină creșterea sensibilității și reducea riscului de rezultate fals negative
 • sensibilitatea testului efectuat din urină este echivalentă cu cea a testului efectuat din secreție cervicală/vaginală/uretrală

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Descoperă toate articolele