Principalele riscuri ocupaționale din punct de vedere medical
În vederea angajării, persoana selectată pentru poziția respectivă trebuie, pe lângă cerințele care îi atestă cunoștințele și pregătirea necesară, să treacă și printr-o examinare medicală. Aceasta include anumite teste și analize medicale pe care viitorul angajat trebuie să le treacă cu bine pentru a fi încadrat în muncă. Analizele medicale de laborator și testele efectuate în unitățile de medicina muncii constituie o condiție obligatorie în vederea angajării. Examenul medical propriu-zis constă în anamneza profesională și personală, precum și examenul clinic general, iar rezultatele determină dacă viitorul angajat este sau nu apt de muncă.
Analizele medicale trebuie reînnoite în fiecare an, iar în funcție de domeniul de activitate, acestea pot include analize medicale de laborator pentru a depista niveluri toxice de anumite substanțe sau investigații medicale specifice, în funcție de profesia angajatului sau de existența unui factor de risc la locul de muncă.
Industriile grele, de extragere și prelucrare a metalelor, a vopselelor sau maselor plastice, sunt printre domeniile cu risc ocupațional ridicat, intoxicațiile cu mercur și vanadiu fiind frecvent întâlnite, astfel, în cazul în care există suspiciune de toxicitate se recomandă efectuarea analizei mercurului și vanadiului în sânge.
Persoanele angajate în domeniul alimentației publice, în cadrul controlului periodic de medicina muncii, trebuie sa efectueze examen coprobacteriologic (coprocultură) și coproparazitologic.
Angajatorul trebuie să se asigure că a întreprins toate acțiunile necesare pentru a preveni îmbolnăvirea angajaților cu boli profesionale cauzate de agenți nocivi fizico-chimici sau biologici, specifici locului de muncă. Totuși, situații neprevăzute pot apărea chiar și în condiții controlate, astfel încât analizele de laborator trebuie efectuate periodic.
În laboratoarele Bioclinica se pot realiza și analize de sânge pentru depistarea nivelului toxicității metalelor grele sau a substanțelor toxice, cum ar fi bismutul și plumbul, întâlnit în industria sticlei sau în domeniul farmaceutic și cosmetic.
Securitatea și sănătatea în muncă reprezintă atât responsabilitatea angajatorului, cât și a angajatului, preocuparea pentru sănătate fiind însă mai ridicată în rândul persoanelor direct expuse pericolelor.
Chiar dacă anumite analize medicale sunt refăcute de către anagajator cu regularitate, dacă aveți suspiciunea de toxicitate datorată domeniului profesional, vă recomandăm repetarea analizelor de sânge elocvente pentru a preîntâmpina eventualele complicații.