Vine primăvara, vin și pericolele asupra sistemului imunitar

Vine primăvara, vin și pericolele asupra sistemului imunitar

Odată cu trecerea de la iarnă la primăvară, de la sezonul rece la reînvierea naturii și încălzirea atmosferei, pericolele pentru imunitate se trezesc și ele la viață. Iar pe fondul unui organism slăbit, lipsit de vitaminele abundente din timpul verii, cu toții suntem mai susceptibili afecțiunilor contagioase și mai expuși virușilor sau chiar bacteriilor care se înmulțesc în această perioadă.

Virușii gripali reprezintă cea mai comună amenințare asupra sistemului nostru imunitar, circulând exponențial mai repede în condiții prielnice de temperatură. Aflați în stare latentă pe perioada iernii, aceștia reînvie la capacitatea lor maximă, provocând afecțiuni contagioase cu spectru larg, de la o gripă comună și până la adevărate epidemii. În plus, expunerea la pericole virale slăbește întregul sistem imunitar, crescând șansele instalării sau degenerării înspre alte afecțiuni conexe mai grave, cum sunt pneumoniile sau meningitele.

Cu transmitere pe cale aeriană, anginele, scarlatina, infecțiile ORL sau respiratorii streptococice sunt destul de frecvente în această perioadă. Analizele medicale de laborator, precum exsudatul faringian, reprezintă o metodă sigură de a depista prezența Streptococcului pyogenes, această analiză medicală putând fi realizată în oricare dintre centrele Bioclinica din țară.

Combinația de vitamina C cu zinc reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru prevenirea bolilor contagioase, întărind sistemul imunitar și ajutându-l să lupte împotriva acestora.

Printre bolile de sezon fără transmitere virală, infecția cauzată de mușcătura de căpusă este probabil cea mai periculoasă. Este suficientă o perioadă de 10 zile cu temperaturi pozitive pentru ca larvele de căpușă să se trezească la viață și să reprezinte un pericol în această perioadă. Netratată, mușcătura de căpușă poate determina boala Lyme. În cadrul laboratoarelor Bioclinica se poate realiza un set întreg de analize de laborator pentru depistarea eventualelor boli asociate mușcăturii de căpușă. În cazul în care vă confruntați cu această problemă, mai jos puteți consulta lista de analize de sânge recomandate de noi.

Iar nu în ultimul rând, odată cu venirea primăverii, pericolul alergiilor crește și el. O simplă analiză de sânge este de cele mai multe ori concludentă cu privire la diversele alergii de care puteți suferi de-a lungul vieții. Majoritatea alergiilor supărătoare, precum rinitele alergice, se declanșează primăvara, fiind asociate cu factorii de mediu specifici acestui sezon: polen, acarieni etc.

Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 17/09/2023.
Articole similare
Totul despre Boala Lyme: Stadii, diagnostic, prevenție
Totul despre Boala Lyme: Stadii, diagnostic, prevenție
Boala Lyme: simptome, cauze, tratament

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, transmisă de căpușele din genul Ixodes, insectă care transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Deși majoritatea perso... Citește mai departe
Infecția cu Campylobacter - ce este, mod de transmitere, analize medicale utile
Infecția cu Campylobacter - ce este, mod de transmitere, analize medicale utile
Infecția cu Campylobacter

Ce este infectia cu Campylobacter? Infecția cu Campylobacter sau campylobacterioza este o infecție determinată de Campylobacter spp. Este una dintre cele mai frecvente ca... Citește mai departe
Virozele respiratorii - Tipuri, transmitere, tratament
Virozele respiratorii - Tipuri, transmitere, tratament
Virozele respiratorii - ce sunt, cum se transmit și cum se manifestă

Virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, întâlnite în rându... Citește mai departe
Descoperă toate articolele