Profil genetic al riscului de trombofilie
Ce este trombofilia?
Trombofilia este o tulburare biologică ce crește riscul de formare a cheagurilor de sânge (tromboză) la nivel venos sau arterial.
Tipuri de trombofilie
Trombofilia se poate împărți în două categorii:
Ereditară (genetică):
- Se moștenește de la părinți.
- Poate fi transmisă autozomal recesiv (câte o copie a genei afectate de la fiecare părinte) sau autozomal dominant (o singură copie de la un părinte).
- Apare din cauza unor anomalii genetice ce afectează sinteza proteinelor implicate în coagulare.
- Cele mai frecvente forme: 1. Factorul V Leiden, 2. Mutația genei protrombinei 3. (Mai rar) Deficit de proteină S, proteină C sau antitrombină
Trombofilia ereditară este o boală genetică care poate fi moștenită de la părinți.
Modul de transmitere poate fi autozomal recesiv (este necesară câte o copie a genei afectate de la fiecare părinte) sau autozomal dominant (este nevoie de o singură copie a genei de la un singur părinte)
Dobândită:
- Apare din cauza unor factori externi sau afecțiuni (intervenții chirurgicale, traumatisme, insuficiență cardiacă congestivă, boli respiratorii).
- Se caracterizează prin niveluri crescute de substanțe implicate în coagulare sau prezența unor anticorpi (ex: anticorpi antifosfolipidici).
Trombofilia dobândită se datorează prezenţei unor nivele sanguine crescute a unor substanţe implicate în coagulare sau a unor anticorpi care favorizează coagularea (anticorpi antifosfolipidici). Trombofilia dobândită apare cel mai frecvent în cazul intervenţiilor chirurgicale, a traumatismelor sau a unor afecţiuni cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă sau unele afecţiuni respiratorii.
Ce analizează profilul genetic al riscului de trombofilie?
Profilul genetic al riscului de trombofilie include determinarea mutaţiilor genelor factorului V Leiden, factorului V R2, factorului II, MTHFR, PAI, factorului XIII, EPCR.
Factorul V Leiden
Proteina C activată (APC) acţionează în mod normal asupra factorilor Va şi VIIIa implicaţi în cascada coagulării. Mutaţia genei care determină sinteza factorului V, are ca efect apariţia rezistenţei la APC manifestată prin scăderea capacităţii acesteia de a degrada enzimatic factorul Va. Afecţiunea este responsabilă pentru 20-50 % din cazurile de tromboembolism venos şi este un important factor de risc al trombofiliei ereditare.
Factorul V R2
Prezenţa polimorfismului R2 este destul de frecvent întâlnită, incidenţa fiind de 1:10 în populaţia sănătoasă cu un factor de risc mediu pentru tromboză. Un risc crescut pentru bolile cardiovasculare este întâlnit la cei care prezintă concomitent şi Factorul V Leiden.
Factor II (Protrombina)
Prezenţa alelei A se asociază cu niveluri crescute de protrombină (>30%), care vor induce o stare de hipercoagulabilitate uşoară. Purtătorii acestei mutaţii au un risc de trei ori mai mare pentru a dezvolta tromboză cerebrală şi tromboză venoasă profundă. Riscul creşte semnificativ în asociere cu Factorul V Leiden.
MTHFR (metilentetrahidrofolatreductaza)
MTHFR este o enzimă care catalizează reducerea 5,10-metilenetetrahidrofolatului la 5-metilenetetrahidrofolat, un cofactor în remetilarea homocisteinei la metionină. În cazul apariţiei mutaţiilor scade metabolizarea homocisteinei, ceea ce conduce la hiperhomocisteinemie, mai ales la persoanele cu deficit de folaţi.
Plasminogen Activator Inhibitor 1 (PAI-1)
Inhibitorul activatorului plasminogenului (PAI-1) deţine un rol important în procesul fibrinolitic. Astfel, nivelurile plasmatice crescute de PAI-1 sunt responsabile de scăderea activităţii fibrinolitice şi se corelează cu dezvoltarea trombozelor arteriale sau venoase.
Factorul XIII (FXIII) V34L
Recent a fost identificat un polimorfism la nivelul genei care codifică factorulXIII. Varianta L a fost în general asociată cu un efect protector al bolii tromboembolice.
EPCR (Endothelial Protein C Receptor )
Receptorul leagă proteina C şi facilitează activarea complexului trombină-trombomodulină. De asemenea, mai are rolul de a lega APC şi de a inhiba activitatea anticoagulantă a acesteia.
Studiile efectuate au demonostrat ca EPCR poate influenţa legarea normală a proteinei C de membrana vasculară şi funcţia anticoagulantă a APC, dacă concentraţia locală este suficient de mare. Purtătorii alelei A3 prezintă nivele crescute de EPCR în plasmă şi o predispoziție pentru tromboembolismul venos şi avort spontan.
De ce să faci această analiză?
- Identifici din timp riscul genetic de trombofilie.
- Poți preveni complicații grave prin monitorizare și tratament personalizat.
- Informații utile pentru tine și familia ta.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeFactor V G1691A (Leiden), Factor V H1299R (R2), Factor II G20210A, MTHFR C677T, MTHFR A1298C, Factor XIII V34L, Endothelial Protein C Receptor (EPCR), PAI-1 4G/5G
- MetodaPCR & Hibridizare
- Material uzualsânge integral EDTA (2 tuburi primare)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 15-25°C, 7 zile la 2-8°C, 1 an la - 20°C
- Cantitate minimă2 ml
- Frecvența5/săptămână
- Observații
În cadrul testului se determină:
- Factor V G1691A (Leiden)
- Factor V H1299R (R2)
- Factor II G20210A
- MTHFR C677T
- MTHFR A1298C
- Factor XIII V34L
- PAI-1 4G/5G
- Endothelial Protein C Receptor (EPCR)
Testul nu este influențat de tratamentul cu anticoagulante orale.