Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Cytomegalovirus cantitativ ADN în lichid cefalorahidian

Cytomegalovirus cantitativ ADN în lichid cefalorahidian - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  CMV
 • Metoda
  Real-Time PCR
 • Material uzual
  LCR congelat
 • Transport (temp. °C)
  zăpadă carbonică
 • Stabilitatea probei
  30 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  2 ml
 • Frecvența
  5/săptămână
346 lei

Despre analiză - Cytomegalovirus cantitativ ADN în lichid cefalorahidian

Generalități

Citomegalovirusul (CMV) face parte din familia Herpesviridae şi determină o infecție cu o perioadă de incubaţie de 2-4 săptămâni.

CMV poate persista în corpul uman timp de câţiva ani, cu posibilitatea provocării unor infecţii recurente sau a transmiterii la alte persoane.

Aproximativ 1-3 % dintre femei sunt infectate în timpul sarcinii, iar în unul din două cazuri infecția este transmisă fătului. Infecţia este cel mai adesea asimptomatică, dar în aproximativ 5 % din cazuri, consecinţele pot fi grave: hepatosplenomegalie, hidrocefalie, microcefalie, prematuritate, deces. Chiar şi în cazurile de infecţie asimptomatică, aproximativ 10 % din nou-născuți prezintă tulburări neurosenzoriale ulterioare, cum ar fi surditate sau orbire (totală sau parţială).

Deşi majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, unii pacienţi pot prezenta un sindrom mononucleozic (febră, faringită, adenopatii, splenomegalie).

Infecţia cu CMV la copilul mic (dobândită, de regulă, pe cale respiratorie) poate determina pneumonii, hepatite sau poate decurge asimptomatic însă cu reactivări în caz de imunodepresie.

Infecţia posttransfuzională cu CMV poate să apară la orice vârstă şi clinic reproduce tabloul mononucleozei infecţioase. Triajul serologic pentru CMV al sângelui transfuzat persoanelor imunodeficiente se impune pentru că infecţiile cu CMV pot fi grave în cazul acestor pacienţi şi, în plus, pot compromite intervenții chirurgicale importante, cum ar fi grefele de organ sau chirurgia cardiacă.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele