Despre analiză - Deficiența DPD (DPYD IVS14+1 G>A) – toxicitate 5-FU
Generalități
5 Fluorouracilul (5 FU) este unul din cele mai prescrise chimioterapice pentru diversele forme de neoplazii (tract gastro-intestinal, sân etc.). Este bine cunoscută corelaţia între doza de 5 FU administrată şi efectul terapeutic, precum şi efectele adverse toxice ale acestuia. Pentru a-şi exercita efectul citotoxic, 5 FU trebuie metabolizat mai întâi la nivel nucleotidic. Deşi efectele citotoxice ale 5 FU sunt probabil mediate direct pe căi anabolice, calea catabolică prezintă un rol important, deoarece mai mult de 80 % din doza de 5 FU administrată este catabolizată de dihidropirimidin - dehidrogenaza (DPD).
Semnficație clinică
Datorită acestui fapt, o anomalie farmacogenetică, în care pacientul cu neoplazie prezintă o deficienţă completă sau parţială de DPD, poate fi letală în condiţiile administrării unei terapii cu 5 FU. Studiile de specialitate au demonstrat că pacienţii care prezentau mutații heterozigote ale alelelor DPD, dezvoltă o toxicitate severă la administrarea de 5FU. Această mutaţie este prezentă la aproximativ 3% din populaţia generală. Efectele toxice exacerbate resimţite de pacienţii cu această anomalie genetică, în condiţiile administrării de 5 FU pot fi:
- Hematologice: neutropenie, trombocitopenie
- Gastro-intestinale: greaţă, vărsături, diaree, stomatită, anorexie
- Simptome pseudo-gripale: febră în absenţa unei infecţii, stare de rău general
- Dermatologice, neurologice, alopecie etc.
- Efect toxic letal
Pentru prevenirea acestor efecte adverse, înainte de administrarea 5 FU unui pacient cu neoplazie, se recomandă testarea mutaţiilor alelelor DPD, în vederea asigurării unei conduite terapeutice corespunzătoare şi îmbunătăţirea calitaţii vieţii pacientului.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru