Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Deficiența DPD (DPYD IVS14+1 G>A) – toxicitate 5-FU

 • Sinonime
  Intoleranță la 5 - fluorouracil
 • Metoda
  PCR & Hibridizare
 • Material uzual
  sânge integral EDTA (tub primar)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  7 zile la 2-8°C, 1 an la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  1/lună
 • Formulare de consimțământ
 • Observații

  Este necesară completarea formularului de consimțământ.

326 lei

Despre analiză - Deficiența DPD (DPYD IVS14+1 G>A) – toxicitate 5-FU

Generalități

5 Fluorouracilul (5 FU) este unul din cele mai prescrise chimioterapice pentru diversele forme de neoplazii (tract gastro-intestinal, sân etc.). Este bine cunoscută corelaţia între doza de 5 FU administrată şi efectul terapeutic, precum şi efectele adverse toxice ale acestuia. Pentru a-şi exercita efectul citotoxic, 5 FU trebuie metabolizat mai întâi la nivel nucleotidic. Deşi efectele citotoxice ale 5 FU sunt probabil mediate direct pe căi anabolice, calea catabolică prezintă un rol important, deoarece mai mult de 80 % din doza de 5 FU administrată este catabolizată de dihidropirimidin - dehidrogenaza (DPD).

Semnficație clinică

Datorită acestui fapt, o anomalie farmacogenetică, în care pacientul cu neoplazie prezintă o deficienţă completă sau parţială de DPD, poate fi letală în condiţiile administrării unei terapii cu 5 FU. Studiile de specialitate au demonstrat că pacienţii care prezentau mutații heterozigote ale alelelor DPD, dezvoltă o toxicitate severă la administrarea de 5FU. Această mutaţie este prezentă la aproximativ 3% din populaţia generală. Efectele toxice exacerbate resimţite de pacienţii cu această anomalie genetică, în condiţiile administrării de 5 FU pot fi:

 1. Hematologice: neutropenie, trombocitopenie
 2. Gastro-intestinale: greaţă, vărsături, diaree, stomatită, anorexie
 3. Simptome pseudo-gripale: febră în absenţa unei infecţii, stare de rău general
 4. Dermatologice, neurologice, alopecie etc.
 5. Efect toxic letal

Pentru prevenirea acestor efecte adverse, înainte de administrarea 5 FU unui pacient cu neoplazie, se recomandă testarea mutaţiilor alelelor DPD, în vederea asigurării unei conduite terapeutice corespunzătoare şi îmbunătăţirea calitaţii vieţii pacientului.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru