Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Rubeola ARN în lichid amniotic

Rubeola ARN în lichid amniotic - metode și materiale folosite

 • Metoda
  PCR
 • Material uzual
  lichid amniotic (recipient steril)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  10 ml
 • Frecvența
  Transmis
 • Observații

  Program recoltare: marți, până la ora 13:00, cu excepția laboratorului central Timișoara (marți și miercuri), până la ora 12:00).

  Rezultat în 6 - 10 zile.

465 lei

Despre analiză - Rubeola ARN în lichid amniotic

Rubeola, denumită popular pojărel, este o boală infecțioasă eruptivă acută provocată de virusul rubeolic, un virus din familia Togaviridae, genul Rubivirus. Afectează de obicei copilul și adultul tânăr.

Infecția este în multe cazuri asimptomatică și poate trece neobservată. Virusul are un potențial teratogen ridicat: la femeile însărcinate infectate la începutul sarcinii, poate determina moarte fetală urmată de avort spontan sau apariția de malformații congenitale la făt, grupate în sindromul de rubeolă congenitală.

Incubația

Perioadă de incubație variază între 14 și 21 de zile (în medie 16-18 zile). Perioadă de incubație este timpul cuprins între primul contact al organismului cu virusul rubeolic (respectiv primul contact cu o persoană bolnavă de rubeolă) și primele simptome ale bolii provocate de acest virus.

Perioada prodromală

Este perioada cuprinsă între primele semne de boală și apariția erupției cutanate. Perioada prodromală apare la adolescenți și adulți, și lipsește la copii (primul semn de boală este erupția cutanată). La adolescenți și adulți, perioadă prodromală este de 1 - 5 zile și este caracterizată printr-o stare subfebrilă (38 - 38,5 grade C) sau febră absentă, cefalee, senzație de disconfort general, anorexie, conjunctivită ușoară (injecție conjunctivală), fenomene catarale nazale, ușoară faringită (dureri în gât), tuse, enantem peteșial pe palatul moale (petele Forscheimer) și limfadenopatie (tumefierea ganglionilor limfatici).

Perioada de stare (Perioada de erupție)

Începe cu prezența unui exantem de aspect maculo-papulos, cu apariție treptată la nivelul feței, extinderea rapidă pe trunchi și extremități, durată medie de 3 zile. Perioada de erupție se manifestă clinic prin exantem, enantem (petele Forscheimer), poliadenopatie, frisoane, simptome generale.

Diagnosticul de laborator al infecţiei cu rubeolă la făt, se stabilește virusologic prin efectuarea analizei Rubeola ARN în lichid amniotic.

Surse

A. Cupșa. Boli infecțioase transmisibile. Curs universitar și recomandări pentru activitate practică.

Descoperă toate articolele