Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Screening ADN Human Papilloma virus - genotipuri cu risc crescut și genotipare 16, 18, 45

Screening ADN Human Papilloma virus - genotipuri cu risc crescut și genotipare 16, 18, 45 - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  HPV
 • Metoda
  Real time PCR
 • Material uzual
  exfoliat endocervical (ThinPrep)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  30 zile la 2-8°C
 • Frecvența
  5/săptămână
 • Observații

  Se evită recoltarea probei în perioada menstruală.

  Cu 48 de ore înainte de prelevare, pacienta va evita: raporturile sexuale, spălăturile intravaginale, tampoanele intravaginale, tratamentele vaginale locale (creme, geluri), contraceptivele locale. Pot fi obținute rezultate fals negative în cazul probelor HPV pozitive care conțin peste 3.5% sânge.

  Recoltarea acestei analize medicale se realizează de către medicul de specialitate.

184 lei

Despre analiză - Screening ADN Human Papilloma virus - genotipuri cu risc crescut și genotipare 16, 18, 45

Generalități

Testul detectează 14 genotipuri HPV cu risc crescut: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 şi 68 din probe cervicale recoltate în soluţie PreservCyt ThinPrep. Testul identifică separat genotipurile 16, 18 şi 45, în timp ce pe celalate le grupează în două grupuri cu risc crescut: 31/33/52/58 respectiv 35/39/51/56/59/66/68.

HPV este un virus ADN, care este agentul cauzal principal al cancerului de col uterin. Exista peste 100 de genotipuri diferite de HPV, dintre care aproximativ 40 pot să infecteze mucoasa genitală umană. Totuşi, numai câteva genotipuri sunt asociate cu displazia cervicală de grad înalt şi cancerul de col uterin. Acestea se numesc genotipuri cu risc crescut. Dintre acestea, genotipurile 16 şi 18 sunt cauza a 70% dintre cazurile de col uterin invaziv.

Infecţia cu HPV transmisă sexual este extrem de frecventă, aproximativ 75% dintre femei fiind expuse la HPV la un moment dat. Majoritatea infecţiilor cu HPV se vindecă spontan, dar persistenţa genotipurilor HPV cu risc crescut reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin.

Semnificație clinică

Testul Papanicolau a fost utilizat încă de la mijlocul anilor '50 ca metodă de detecţie a leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin. Anomaliile citologice observate sunt datorate în principal infecţiei cu HPV, dar diverse inflamaţii pot determina rezultate fals pozitive.

Testarea ADN-ului prin PCR este o metodă sensibilă şi non-invazivă pentru determinarea prezenţei unei infecţii active cu HPV.

Testare poate fi utilizată pentru:

 • screening-ul pacientelor peste 21 de ani cu ASC-US la examenul citologic pentru a determina dacă este necesară colposcopia;
 • ca adjuvant în screening-ul pacientelor peste 25 de ani pentru prezenţa infecţiei cu genotipuri HPV cu risc crescut;
 • în screening-ul de prima intenţie al femeilor peste 25 de ani care prezintă un risc crescut de dezvoltarea a cancerului cervical sau de leziuni cervicale de grad înalt;
 • pentru identificarea prezenţei sau absenţei genotipurilor 16 şi 18 la femeile care prezintă un risc crescut de dezvoltarea a cancerului cervical sau de leziuni cervicale de grad înalt cu sau fără examen citologic. Rezultatul de la acest test - în conjuncţie cu examenul citologic, antecedentele pacientei, alţi facori de risc asociaţi şi recomandări (ghiduri) medicale profesionale, pot ajuta în management-ul pacientelor.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele