Anticorpi anti virus hepatic C (HCV) - screening
Generalități
Hepatita virală C reprezintă o importantă problemă de sănătate, fiind una din principalele cauze de transplant hepatic datorită evoluţiei sale spre ciroză hepatică şi hepatocarcinom. Descris iniţial ca și principalul agent etiologic al hepatitelor non-A non-B, HCV este un virus ARN cu o variabilitate genetică importantă, care aparţine familiei Flaviviridae, genului Flavivirus.
Mod de transmitere
Transmiterea HCV este predominant parenterală: prin transfuzii sanguine, consumul de droguri pe cale intravenoasă sau accidental, în cazul personalului medical care vine în contact cu sângele infectat. Transmiterea nosocomială e responsabilă de 15% din contaminări (sterilizarea insuficientă a materialelor chirurgicale etc.). Deşi rară, transmiterea pe cale sexuală este posibilă. Există şi posibilitatea unei contaminări intrafamiliale prin contactul membrilor familiei cu sângele persoanei infectate. Transmiterea HCV de la mamă la făt este sub 5%, dar poate creşte până la 15% la gravidele care prezintă o infecţie asociată HCV-HIV; în aceste cazuri riscul este cu atât mai mare cu cât încărcarea virală a mamei este mai mare, iar infectarea se produce perinatal prin travaliu dificil cu ruptură prelungită a membranelor şi/sau utilizarea forcepsului în timpul naşterii.
Coinfecția HCV la pacienţii HIV pozitivi este frecventă (30%). După o perioadă de incubaţie variabilă de 4-12 săptămâni, HCV produce o hepatită acută, cel mai frecvent, asimptomatică. Creşterea transaminazelor este constantă, dar formele icterice sunt rare. Vindecarea hepatitelor virale cu virus C se produce în 20-40% din cazuri spontan (mai ales la copii, pacienţi tineri şi în cazurile simptomatice), cu normalizarea transaminazelor şi negativarea durabilă a încărcării virale. Evoluţia spre cronicizare apare în cazurile cu răspuns imun deficitar pe parcursul hepatitei acute, transaminazele menţinându-se la un nivel crescut, iar detecția ARN-ului viral fiind constantă. Hepatita cronică C produce, în timp, fibroză hepatică, iar în 10-20% din cazuri evoluţia este spre ciroza hepatică şi carcinom hepatocelular.
Bibliografie
Referinţele metode de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Chemiluminiscență / Enzyme Linked Flurorescent Assay (ELFA)
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, > 7 zile la - 20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic