Antigen HBs cantitativ - virus hepatic B (HBV)
Generalități
Virusul hepatic B (HBV) aparţine familiei Hepadnaviridae, genul Orthohepadnavirus şi reprezintă cea mai comună cauză de hepatită acută şi de infecţie cronică virală.Hepatita cu virus B se transmite prin contactul direct cu sânge sau alte lichide ale corpului. Cele mai frecvente moduri de transmitere sunt : transfuziile de sânge, înţeparea cu ace, contactul direct cu răni deschise, contactul sexual, transmiterea neonatală.
Virusul hepatic B este extrem de rezistent, rezistă la eter, la desicare, la temperaturi < 100°C. Îşi poate păstra puterea infectantă mai mulţi ani la -20°C, mai multe luni la +30°C, mai multe ore la +60°C. Este inactivat în câteva minute la 100°C sau de către glutaraldehidă/hipoclorit 5%.
Perioada medie de incubare pentru infecţia cu HBV este de 6-8 săptămâni. Simptomele clinice comune includ febră, gastroenterită, icter. Infecţia cu HBV poate evolua ca şi hepatita icterică tipică, forma subclinică anicterică de hepatită, hepatita fulminantă, hepatita cronică sau persistentă.
La adulţi, infecţia cu HBV se vindecă în 90-95% din cazuri, 5-10% dezvoltând infecţia cronică. În cazul nou-născuţilor infectaţi cu HBV, infecţia cronică se dezvoltă în 90% din cazuri.
Infecţia cu HBV (mai ales infecţia cronică) este asociată cu dezvoltarea carcinomului hepatocelular.
Semnificație clinică
Antigenul de suprafaţă al virusului hepatic B (AgHBs) este un marker serologic distinct al hepatitei acute sau cronice. Este primul antigen care apare dupa infecţia cu HBV, fiind detectat cu 1-10 saptămâni înainte de debutul simptomelor clinice. În cazul în care infecţia se vindecă, AgHBs dispare la 3-5 luni de la debutul acesteia. La pacienţii cu infecţie cronică, nivelul AgHBs rămâne detectabil toată viaţa.
Se recomandă utilizarea acestui test pentru cuantificarea probelor cu rezultate pozitive la testele calitative. Nu se recomandă utilizarea acestui test pentru screening!
Indicații
- monitorizarea statusului persoanelor infectate
- diagnosticul diferenţial al diferitelor faze ale infecţiei cronice cu virus hepatic B
- monitorizarea eficacităţii tratamentului antiviral
- identificarea purtătorilor inactivi
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeAg Hbs
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei14 zile la 2-8°C, > 14 zile la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic