Infertilitatea în cuplu: totul despre cauze, factori de risc și testele care te ajută să o depistezi
Infertilitatea este o problemă din ce în ce mai comună în rândul cuplurilor. Contrar așteptărilor, o sarcină se poate dovedi a fi foarte greu de obținut. Și, chiar și atunci când se depășesc obstacolele legate de ovulație, fertilizare și implantare, rămân alte provocări pentru a duce sarcina la bun sfârșit.
Nu trebuie însă să îți pierzi speranța. Dacă vă doriți un copil, dar nu reușiți să concepeți, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să parcurgeți o serie de evaluări medicale. Un diagnostic corect vă poate ajuta să vă creșteți șansele de a avea un copil.
Acest articol te va ajuta să descoperi cele mai importante informații despre infertilitatea masculină, infertilitatea feminină și infertilitatea în cuplu. În plus, vom trece în revistă toate testele și analizele necesare pentru a determina cauza infertilității. Cu informațiile nou descoperite, vei avea mai multe șanse să adresați problema și, cu ajutorul medicinei, să aveți familia dorită.
Cuprins articol
Ce este infertilitatea?
Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu aflat la vârsta reproducerii de a concepe un copil după cel puțin un an de viață sexuală normală fără a utiliza metode contraceptive.
Infertilitatea afectează 10% din cuplurile de vârstă reproductivă. Aceasta poate fi cauzată fie de probleme medicale cu unul dintre parteneri sau cu ambii. În unele situații, cauza infertilității poate rămâne nedescoperită.
Cele mai comune cauze ale infertilității în cuplu sunt: anormalități ale spermatozoizilor, disfuncții în ovulație, patologii ale trompei uterine, precum și alți factori combinați ce țin atât de parteneră, cât și de partener.
Riscul de infertilitate crește odată cu înaintarea în vârstă.
Factori de risc ce contribuie la infertilitate
Unele cauze ale infertilității pot afecta un singur partener, în timp ce altele se aplică la ambele persoane dintr-un cuplu. Printre cei mai des întâlniți factori de risc se numără:
- Vărsta; riscul de infertilitate crește după vârsta de 35 de ani la femei, în timp ce la bărbați fertilitatea începe să fie afectată în jurul vârstei de 50 de ani.
- Tulburările alimentare precum anorexia și bulimia
- Consumul excesiv de alcool
- Expunerea la medii toxice
- Un regim de exerciții mult prea intens
- Terapia cu radiații sau chimioterapia
- Bolile cu transmitere sexuală (BTS)
- Fumatul sau utilizarea anumitor produse din tutun (aproximativ 15% din cazurile de infertilitate sunt legate de acest factor de risc)
- Abuzul de substanțe ilegale
- Obezitatea sau o greutate mult prea scăzută
- Anormalități ale hipotalamusului și/sau glandei pituitare
- Anumite condiții sau afecțiuni cronice
Infertilitatea masculină
Principalele cauze ale infertilității masculine
Cele mai des întâlnite cauze ale infertilității la bărbați țin de probleme cu forma, mobilitatea sau numărul de spermatozoizi. În afară de acestea, cauzele se pot extinde la:
- Anomalii ale venelor din scrotum (varicocel)
- Afecțiuni genetice precum fibroza chistică
- Afecțiuni cromozomiale precum sindromul Klinefelter
- Expunerea prelungită la căldură a testiculelor (ce poate fi cauzată de haine prea strâmte, utilizarea prea frecventă a saunelor etc.)
- Nivel scăzut de testosteron
- Utilizarea greșită a steroizilor anabolici
- Disfuncții sexuale, precum ejaculare prematură sau disfuncții erectile
- Testicule necoborâte
Infertilitatea masculină este responsabilă pentru 50% dintre cazurile de infertilitate în cuplu. Prin urmare, evaluarea fertilității masculine este un pas important către a soluționa problema.
Cum se diagnostichează infertilitatea masculină
Evaluarea fertilității masculine și a cauzelor infertilității va urma mai mulți pași precum:
- Elaborarea unui istoric medical
- Examinarea fizică
- Efectuarea unor teste de laborator
Printre testele de laborator, se recomandă:
Spermograma
Spermograma ajută la analiza spermei pentru a evalua fertilitatea masculină, determinând calitatea și numărul spermatozoizilor.
SpermogramăSpermograma evaluează diverse caracteristici a spermatozoizilor, dar și al ejaculatului per total. Această analiză poate depista probleme în spermatogeneză:
- Volum (hipospermie, hiperspermie)
- Număr scăzut (oligozoospermia)
- Morfologie (teratozoospermia)
- Motilitate (astenozoospermie, oligoastenozoospermie, necrozoospermie)
- Absența producerii spermatozoizilor maturi (azoospermie)
La Bioclinica, probele pentru spermograme pot fi aduse și prelucrate DOAR în *laboratoarele centrale *(NU și în centrele de recoltare) din Timișoara, Constanța, Brașov, Arad, Iași, Oradea, Craiova, Târgu Mureș, Deva și Târgu Jiu. Pentru a evita orice neplăcere, vă recomandăm să sunați în prealabil laboratorul în cadrul căruia doriți să efectuați analiza spermogramă.
Spermocultură
Analiza de spermocultură ajută la identificarea agenților patogeni responsabili de infecțiile tractului genital masculin, infecții care pot pot afecta fertilitatea. În cazul în care sunt detectați anumiți agenți patogeni, bărbatul va putea urma un tratament cu antibiotice care poate duce și la rezolvarea problemei infertilității.
SpermoculturăTestosteronul
Analiza de testosteron ajută la evaluarea statusului hormonilor androgeni. Dacă consideră necesar, medicul tău îți poate recomanda și analizele FSH (hormon foliculostimulant) și LH (hormon luteinizant).
Testosteron FSH (hormon foliculostimulant) LH (hormon luteinizant)
Prin asociere cu determinarea testosteronului, determinarea FSH și LH sunt utile pentru identificarea hipogonadismului primar sau secundar.
Boli cu transmitere sexuală
Infecții recurente cu Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae sunt frecvent corelate cu infertilitatea masculină. Aceste infecții ar putea determina apariția unor cicatrici care pot bloca ductele spermatice sau ejaculatorii. Astfel, pasajul spermei este blocat și pot apărea probleme de infertilitate.
Pentru a vedea dăcă ai Chlamydia sau gonoree, poți efectua analiza generală denumită panel boli cu transmitere sexuală care detectează prezența a 7 tipuri de infecții sexuale, printre care și cele două de interes în acest caz.
Panel boli cu transmitere sexualăTest genetic Rodinia pentru infertilitatea masculină
Rodinia - panel genetic infertilitate masculină ajută bărbații să identifice eventualele cauze genetice ale infertilității, oferind o prognoză de mare acuratețe. Acest panel genetic infertilitate masculină se efectuează exclusiv în laboratoarele centrale Bioclinica (nu și în centrele de recoltare), doar cu programare în prealabil.
Rodinia - panel genetic infertilitate masculinăTe rugăm să verifici lista cu laboratoarele Bioclinica și să te programezi la cel la care dorești să mergi.
Analize de laborator suplimentare
Pentru a avea o înțelegere completă asupra cauzelor care duc la infertilitatea masculină, se recomandă și efectuarea unor analize de laborator suplimentare precum:
Feritina - Un nivel crescut de fier poate indica hemocromatoză ereditară. *este necesară completarea formularului de consimțământ pentru testare genetică
TSH - Determinarea TSH este utilă pentru identificarea hipotiroidismului.
Prolactina - Test util pentru identificarea unei tumori hipofizare.
Microdeleții braț lung cromozom Y - (AZF – factor azoospermie)* - Microdelețiile cromozomului Y determină modificări testiculare care se corelează cu infertilitatea masculină. Deleția regiunii AZF a cromozomului Y reprezintă cel mai frecvent factor genetic pentru infertilitatea masculină, după sindromul Klinefelter.
La bărbații cu azoospermie, microdelețiile pot fi prezente în trei loci ai cromozomului Y – AZFa, AZFb, AZFc. Aceste deleții sunt rareori observate la bărbații cu normospermie sau cu o concentrație spermatică între 0 și 5 milioane de spermatozoizi/mL.
Academia Europeană de Andrologie recomandă testarea deleției regiunii AZF în cazul bărbaților care prezintă azoospermie și oligozoospermie severă (0 și 5 milioane/mL).
Indicații clinice
- Determinarea cauzei infertilității la bărbații cu: a. Azoospermie b. Oligospermie moderată sau severă
- Prognosticul eficacității tehnologiilor de reproducere asistată la pacienții cu microdeleții specifice de cromozom Y
Infertilitatea feminină
Principalele cauze ale infertilității feminine
Printre cel mai des întâlnite cauze ale infertilității feminine se numără:
- probleme cu ovulația
- sindromul ovarelor polichistice
- disfuncții hipotalamice
- insuficiență ovariană
- prolactină crescută
- tuburi falopiene blocate
- endometrioza
- cauze cervicale sau uterine
- polipi sau tumori
- forma uterului
Atunci când un cuplu întâmpină dificultăți în a concepe un copil, este important ca ambii parteneri să își facă testele recomandate. Șansele care infertilitatea să fie cauzată din cauza infertilității feminine sunt de 50%.
Cum se diagnostichează infertilitatea feminină
Evaluarea fertilității feminine și a cauzelor infertilității va urma mai mulți pași precum:
- Elaborarea unui istoric medical
- Examinarea fizică
- Efectuarea unor teste de laborator
Printre analizele de laborator recomandate se numără:
Progesteron
Dozarea progesteronului este utilizată pentru documentarea ovulației. Se recomandă ca determinarea să se efectueze la aproximativ o săptămână înaintea menstruației (de ex. ziua 21 dintr-un ciclu menstrual de 28 de zile).
ProgesteronTulburări de ovulație (inclusiv absența) apar relativ frecvent și sunt responsabile de 15-20% din cazurile de infertilitate, nivelul progesteronului este scăzut în mijlocul fazei luteale în aceste situații. Insuficiența fazei luteale este o tulburare de reproducere asociată cu infertilitatea și avortul spontan, datorită secreției insuficiente de progesteron la nivelul corpului galben.
Hormon anti-Müllerian
Testul AMH măsoară nivelul hormonului anti-müllerian din sânge și este cel mai fidel factor predictiv al rezervei ovariene pe care îl avem în momentul de fata, ajutând femeile în depistarea precoce a riscului de subfertilitate și infertilitate.
Hormon anti Müllerian (AMH)Test genetic Rodinia pentru infertilitatea feminină
Rodinia - panel genetic infertilitate feminină ajută femeile să identifice eventualele cauze genetice ale infertilității. Acest panel genetic infertilitate feminină se efectuează exclusiv în laboratoarele centrale Bioclinica (nu și în centrele de recoltare), doar cu programare în prealabil.
Rodinia - panel genetic infertilitate femininăTe rugăm să verifici lista cu laboratoarele Bioclinica și să te programezi la cel la care dorești să mergi.
Boli cu transmitere sexuală
La fel ca și în cazul infertilității masculine, infertilitatea la femei poate fi cauzată de infecții ale bolilor cu transmitere sexuală, fie că este vorba de Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, HIV, sau herpes genital. Aceste infecții declanșează un efect inflamatoriu la nivelul trompelor uterine și cauzează leziuni care în timp pot duce la blocaje.
Panelul de boli cu transmitere sexuală face parte din analizele de laborator recomandate în toate cazurile în care se suspectează infertilitatea și detectează prezența a 7 tipuri de infecții sexuale, printre care și cele două de interes în acest caz.
FSH (hormon foliculostimulant)
Se recomandă determinarea FSH în ziua 2 – 4 a ciclulului menstrual. Valorile crescute de FSH sunt asociate concentrațiilor scăzute de hormoni gonadali și se întâlnesc în insuficiență ovariană prematură, ovarectomie și menopauză.
Analize de laborator suplimentare
Pentru a avea o înțelegere completă asupra infertilității la femei, se recomandă și efectuarea unor analize de laborator suplimentare precum:
Prolactina - Hiperprolactinemia este o cauză comună a infertilității și a disfuncțiilor gonadale atât la bărbați, cât și la femei. Determinarea nivelului de prolactină se recomandă la femeile cu ciclu menstrual neregulat, galactoree sau alte semne de hipeprolactinemie.
ProlactinaTSH - Se recomandă efectuarea TSH pentru evaluarea funcției tiroidiene (hipotiroidism), echilibrarea acesteia poate determina un ciclu menstrual regulat.
TSH (hormon hipofizar tireostimulator bazal)Trombofilia - Testarea genetică pentru trombofilie este utilă pacientelor care suspectează că suferă de infertilitate în următoarele cazuri:
- Istoric personal de tromboembolism venos, asociat cu factori de risc non-recurenți (fracturi, intervenții chirurgicale, imobilizare prelungită)
- Rude de grad I (părinți, frate/soră) cu istoric de accident trombotic (risc crescut de trombofilie)
În funcție de istoricul medical, doctorul tău îți poate recomanda una dintre următoarele analize:
Profil genetic al riscului de trombofilie Profil trombofilie I Profil trombofilie II Profil trombofilie extins Profil trombofilie screening
Cum poate fi tratată infertilitatea?
Tratamentul pentru infertilitate depinde foarte mult de cauza sau cauzele depistate în urma rezultatelor analizelor. De asemenea, vârsta și lungimea perioadei în care ați încercat să obțineți o sarcină și nu ați reușit sunt indicatori importanți pentru alegerea unui tratament. În unele cazuri, doar unul dintre parteneri va avea nevoie de tratament, dar alte dăți ambii parteneri vor trebui tratați.
Datorită avansurilor în medicină, cele mai multe cupluri cu infertilitate au totuși șanse mari de a avea un copil. Fie că este vorba de reproducere asistată tehnologic, anumite medicamente, operații sau simple schimbări în stilul de viață și în frecvența și momentul actelor sexuale, există nenumărate metode pentru a trata infertilitatea.
Tratament pentru infertilitatea feminină
Când vine vorba de infertilitatea la femei, tratamentele disponibile pot include:
Modificări ale stilului de viață: în acest caz, medicul îți poate recomanda să iei sau să pierzi în greutate, să renunți la fumat, sau să faci alte schimbări benefice în rutina zilnică.
Medicamente: medicamentele pentru fertilitate au ca scop stimularea ovarelor pentru a produce mai multe ovule, crescând astfel șansa de a rămâne însărcinată.
Chirurgie: operațiile chirurgicale se recomandă în cazul în care ai un blocaj la nivelul trompei uterine, pentru a îndepărta polipi sau fibroze.
În același timp, medicul tău îți poate sugera și diferite alte modalități prin care îți poți crește șansele de a concepe. Spre exemplu, te poate îndemna să îți monitorizezi fereastra de ovulație prin măsurarea temperaturii bazale sau prin urmărirea texturii mucusului cervical. În plus, utilizarea unui kit de ovulație cumpărat de la orice farmacie, te poate ghida în a prezice cu mai multă acuratețe momentele ovulației.
Tratament pentru infertilitatea masculină
Atunci când vine vorba de infertilitatea masculină, medicul poate recomanda următoarele căi de acțiune:
Medicamente: dacă din rezultatele analizelor reiese că este nevoie, medicul îți poate prescrie medicamente menite să crească nivelul de testosteron sau nivelul altor hormoni. De asemenea, pentru cei care au probleme cu disfuncția erectilă, medicii pot prescrie medicamente care să ajute.
Chirurgie: În cazul în care este necesar, se poate efectua o operație pentru a fluidiza parcursul spermei sau o operație de varicocel.
Alte tratamente comune pentru infertilitatea în cuplu
În funcție de problemele specifice, este posibil ca anumite cupluri să aibă nevoie de mai mult ajutor pentru a concepe. Spre exemplu reproducerea asistată medical este procedeul prin care medicul se ocupă de manipularea spermei și a ovulului. Pentru a crește șansele unei sarcini, poți lua anumite medicamente pentru stimularea ovariană înainte de a încerca una dintre următoarele metode:
Fertilizarea in vitro: presupune extragerea ovulelor din ovare și fertilizarea acestora artificială. Ulterior, embrionul obținut va fi implantat fie în uterul viitoarei mame, fie în uterul unei mame purtătoare.
Injecția intra-citoplasmatică de spermă (ICSI): este o altă modalitate de reproducere asistată ce se recomandă atunci când pacientul are un număr mic de spermatozoizi, motilitate scăzută a spermatozoizilor sau calitate scăzută a spermei.
Inseminarea artificială: o procedură prin care spermatozoizii sunt inserați direct în uter, pentru a facilita accesul către trompele uterine.
Bibliografie
https://www.uptodate.com/contents/evaluation-of-infertility-in-couples-beyond-the-basicshttps://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/1477-7827-8-21
https://www.completefertility.co.uk/about-fertility/causes-of-infertility
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16083-infertility