Aviditatea anticorpi IgG anti virus rubeolic
Generalități
Virusul rubeolic este un membru al familiei Togavirus, genul Rubivirus, fiind agentul etiologic al rubeolei. Calea de pătrundere a virusului în organism este cea respiratorie. Perioada de incubaţie este de 12-23 de zile.
Infecţia este, de obicei, autolimitată şi se caracterizează printr-o erupţie maculopapulară (localizată iniţial la nivelul feţei şi extinsă ulterior la trunchi şi membre), febră, limfadenopatie şi stare generală alterată. Rubeola congenitală, transmisă pe cale transplacentară, poate avea consecinţe severe pentru făt, mai ales dacă este contactată în primul trimestru de sarcină.
Virusul rubeolic este teratogen şi poate determina malformaţii congenitale severe (surditate, defecte cardiovasculare şi oculare). Infecţia mamei în primul trimestru de sarcina este urmată în 80-90% din cazuri de infecţia transplacentară a fătului cu apariţia malformaţiilor congenitale. După săptămâna 22 de sarcină, defectele congenitale sunt rare la făt (mai ales surditate congenitală).
Semnificație clinică
În unele cazuri nu este suficientă determinarea anticorpilor anti virus rubeolic IgM, deoarece prezenţa acestora se poate datora persistenţei IgM sau a unei reinfecţii asimptomatice, fără risc pentru făt. Determinarea avidităţii anticorpilor IgG anti virus rubeolic este utilă în aceste cazuri, deoarece s-a demonstrat că aviditatea este scăzută în faza acută a infecţiei şi creşte în timp.
Testul permite diferenţierea anticorpilor cu aviditate scăzută (produşi în stadiile precoce ale infecţiei) de anticorpii cu aviditate crescută (caracteristici infecţiilor mai vechi).
Aviditatea evidenţiază puterea legăturii dintre anticorpii IgG anti virus rubeolic şi un antigen fixat de faza solidă. Astfel, în cursul reacţiei imunoenzimatice, se formează legături de tip antigen-anticorp. Spălarea cu agent de disociere schimbă aceste legături, astfel încât anticorpii cu aviditate crescută rămân legaţi la faza solidă şi sunt detectaţi, în timp ce anticorpii cu aviditate scăzută sunt eliminaţi.
O aviditate scăzută sugerează o infecţie recentă sau curentă, însa o aviditate crescută nu exclude posibilitatea unei infecţii recente.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- Sinonimerubeolă
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei4 zile la 2-8 °C, >4 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în 10 zile.