Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate

Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală (BTS)?

BTS este denumirea generică pentru o serie de infecții transmisibile prin contacte sexuale neprotejate. În prezent incidența bolilor cu transmitere sexuală (BTS) se menține ridicată, în ciuda progreselor realizate de medicina modernă în diagnosticarea, tratarea și vindecarea majorității acestor boli.

Care sunt factorii de risc?

  • contact sexual cu parteneri multipli
  • contact sexual neprotejat (vaginal, oral, anal) - fără utilizarea prezervativului
  • transfuzii de sânge
  • folosirea în comun a acelor
  • manichiură, pedichiură, tatuaje (instrumente care pot tăia sau străpunge pielea)

Care sunt tipurile de boli cu transmitere sexuală?

După tipul agentului cauzal, bolile cu transmitere sexuală pot fi clasificate astfel:

  • cauzate de bacterii: gonoree (N. gonorrhoea), sifilis (Treponema pallidum), Chlamydia trachomatis, Gardnerella vaginalis etc.
  • cauzate de protozoare: Trichomonas vaginalis
  • cauzate de paraziți externi: Sarcoptes scabiei (scabie), Pthirius pubis (păduchi lați)
  • de tip viral: Herpes simplex, Human Papilloma Virus (HPV), HIV, virusul hepatic B, virusul hepatic C

Care sunt simptomele BTS?

Cele mai comune manifestări ale BTS sunt:

  • secreţii (scurgeri) vaginale/uretrale neobişnuite ca aspect, culoare sau miros
  • prurit persistent (mâncărime) în zona vaginală sau perianală
  • leziuni, iritaţii, papule (umflături) sau vezicule în zona genitală, perianală sau în alte părţi ale corpului
  • durere sau usturime în timpul urinării (disurie)
  • dureri în timpul actului sexual (dispareunie)
  • disconfort în zona genitală
  • dureri la nivelul abdomenului inferior

Simptomele unei boli cu transmitere sexuală diferă în funcție de tipul infecției și se pot manifesta după un timp îndelungat de la momentul infectării sau pot lipsi cu desăvârșire.

Ce analize de laborator trebuie efectuate pentru a depista bolile cu transmitere sexuală?

Human immunodeficiency virus (HIV)

Sindromul imunodeficienţei umane (SIDA) este o boală infecţioasă cauzată de virusul imunodeficienţei umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV). În cazul unei suspiciuni de infectare, antigenul p24 este detectabil după 2 săptămâni de la contactul sexual neprotejat, iar depistarea anticorpilor se poate realiza după 3 - 4 săptămâni, o posibilă infecție se exclude după 3 luni.

Analize medicale recomandate

Testul screening HIV 1/HIV 2 (anticorpi + antigen p24), detectează simultan antigenul HIV p24 și anticorpii HIV de tip 1 și de tip 2.

Cum este diagnosticată infecția HIV?

Testul screening folosit în laboratoarele de analize medicale Bioclinica (HIV Ag/Ab Combo) detectează simultan antigenul HIV p24 și anticorpii HIV de tip 1 (inclusiv grup „O”) și de tip 2. Dacă rezultatul acestui test este pozitiv, se efectuează un test de confirmare (Western blot) pentru a determina dacă există cu adevărat o infecție HIV, eliminându-se astfel posibilele reacții fals pozitive datorate unor reacții încrucișate.

Sifilis (Lues)

Agentul cauzator este Treponema pallidum. Tabloul simptomatic este reprezentat de mici leziuni la nivelul pielii și mucoaselor. Transmiterea se realizează aproape exclusiv prin contact sexual. Timpul de incubare este de 3 – 6 săptămâni, detecția agentului infecțios fiind posibilă după 2 – 3 săptămâni de la infecţie. După formarea unor ulceraţii mici, nedureroase, în zona genitală, anală sau orală, sifilisul “dispare” revenind sub diferite forme și grade de severitate.

Analize medicale de sânge recomandate

Chlamydia trachomatis

La femei, infecţia este localizată la nivelul colului uterin şi este frecvent asimptomatică. Netratată poate afecta uterul, trompele uterine, ovarele, determinând boala inflamatorie pelvină (BIP). Nou-născuţii cu mame infectate pot dezvolta conjunctivită, infecţii nazofaringiene și pneumonie cu C. trachomatis. La bărbaţi, infecţia netratată (frecvent asimptomatică) determină epididimită (complicaţie majoră).

Analize medicale recomandate

Bărbați:

  • detecție ARNr C. trachomatis din urină (prima urină de dimineață) sau din secreție uretrală (recoltată înainte de prima urină de dimineaţă)

Femei:

Gonoree (Blenoragie)

Infecția la adulți apare în mod exclusiv în urma unui contact sexual neprotejat, agentul cauzator fiind Neisseria gonorrhoeae. La bărbați, după o perioadă relativ scurtă de incubare (2 – 10 zile), apare o inflamație a uretrei asociată cu urinare dificilă, dureroasă (disurie) și o scurgere purulentă. La femei, simptomele sunt mult mai puțin pronunțate, pot fi fals interpretate ca fiind inflamații trecătoare ale vezicii urinare (cistite), iar în stadii avansate complicațiile pot determina sterilitate.

Analize medicale recomandate

Bărbați:

  • detecție ARNr Neisseria gonorrhoeae din urină (prima urină de dimineață) sau din secreție uretrală (recoltată înainte de prima urină de dimineaţă)

Femei:

Candidoza (Candida albicans)

Aproximativ 90% dintre candidoze sunt cauzate de C. albicans, iar infecţiile pot fi acute (superficiale) sau subacute (invazive). Infecţiile acute determină leziuni la nivelul epiteliului cavităţii bucale, genitale, tegumentelor şi unghiilor. Infecţiile subacute pot afecta epiteliul aparatului respirator (bronhii, plămâni), inima sau meningele. La pacienţii imunodeprimați (SIDA), C. albicans poate produce necroză severă în ţesuturile infectate şi decesul, în caz de pneumonie.

Analize medicale recomandate

Bărbați

Femei

Trichomoniaza (Trichomonas vaginalis)

Trichomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS, este mai comună la femei decât la bărbați (70% dintre persoanele infectate nu dezvoltă simptome). La femei, afectează tractul genital inferior (vulvă, vagin, col uterin sau uretră). La bărbați, este afectată cel mai frecvent uretra. Simptomele pot deveni manifeste între 5 – 28 de zile de la momentul intrării în contact cu agentul patogen.

Analize medicale recomandate

Bărbați:

Femei:

Mycoplasme urogenitale

Mycoplasmele aflate în tractul urogenital sunt transmise prin contact direct. La bărbați, infecția determină inflamația uretrei și/sau inflamația glandei prostatice. La femei, infecția determină inflamația organelor genitale externe, a mucoasei colului uterin și a ovarelor.

Analize medicale recomandate

Bărbați

Femei

Analize recomandate

Bărbați

  • examen bacteriologic pe lamă al secreţiei uretrale (recoltată înainte de prima urină de dimineaţă)

Femei

Infecțiile cu virusul hepatitei B

Infecția se transmite prin contact sexual, salivă și seringi infectate. Perioada medie de incubare pentru infecţia cu HBV este de 6 - 8 săptămâni.

Analize recomandate

Herpesul genital

BTS determinată de infecția cu virusul herpetic - Herpes simplex. Cele mai frecvente tipuri sunt:

  1. Herpes simplex tip 1 (HSV 1) – infecții herpetice orale și aproximativ 50% dintre infecțiile herpetice genitale
  2. Herpes simplex tip 2 (HSV 2) – infecții herpetice genitale

Modul de transmitere este prin contact sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoană infectată.

Analize medicale recomandate

Human papillomavirus (HPV)

Majoritatea femeilor active sexual intră în contact cu acest virus cel puţin o dată în viață. Tipurile de HPV cu risc crescut au fost identificate în 99% din cazurile de cancer de col uterin.

Analize medicale recomandate

Sistemele de recoltare speciale necesare investigațiilor de mai sus sunt puse la dispoziție de către laboratorul nostru în mod gratuit.

Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa oricând medicului dumneavoastră.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 18/05/2021.
Articole similare
Hepatita B: cauze, transmitere, simptome, prevenire
Hepatita B: cauze, transmitere, simptome, prevenire
Hepatita B: tipuri, cauze, cum se transmite, simptome și prevenire

Hepatita B reprezintă o afecțiune a ficatului, fiind una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate la nivel mondial. Deși î... Citește mai departe
 Infecția cu HPV: Cauze, simptome, tratament, prevenție
Infecția cu HPV: Cauze, simptome, tratament, prevenție
Infecția cu HPV: cauze și transmitere, tipuri de HPV, simptome, tratament și prevenție

Ce este Human Papilloma Virus - tipuri de HPV Cauzele infecției cu HPV și transmitere Simptomele infecției ... Citește mai departe
Infecția cu Chlamydia: cauze, diagnostic, tratament
Infecția cu Chlamydia: cauze, diagnostic, tratament
Infecția cu Chlamydia: mod de transmitere, simptome, tratament

Infecția cu Chlamydia, numită și clamidioză, este o infecție bacteriană care apare în zona organelor genitale și face parte din boli... Citește mai departe
Descoperă toate articolele