Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Screening prenatal - trimestrul II (cvadruplu test)

Screening prenatal - trimestrul II (cvadruplu test) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscență, alpha software
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  2 ml
 • Frecvența
  2/săptămână
 • Formulare de consimțământ
 • Observații

  Recoltarea se va face în săptămânile 15 - 17,6 de sarcină, pe baza fișei speciale completate de medicul care urmăreşte sarcina.

284 lei

Despre analiză - Screening prenatal - trimestrul II (cvadruplu test)

Generalități

Trisomia 21, cunoscută şi că Sindromul Down, este o afecţiune genetică datorată prezenţei unui cromozom 21 suplimentar. În majoritatea cazurilor, defectul genetic nu este transmis de către părinţi, el fiind urmarea unei erori spontane apărute în diviziunea celulelor. Sindromul Down asociază faciesul caracteristic, hipotonia musculară cu un variat grad de retard psihic. Mulţi dintre pacienţi prezintă şi probleme cardiace.

În cadrul Laboratoarelor Bioclinica, afecţiunea poate fi detectată la făt prin: dublu test, triplu test sau cvadruplu test în funcţie de vârsta sarcinii.

Semnificație clinică

Cvadruplu testul se efectuează ideal între săptămânile 15-17,6 de sarcină. Posibil - înainte de săptămâna 15 de sarcină (14-14,6 săptămâni), cu mențiunea că nu se va putea calcula defectul de tub neural sau după săptămâna 18 (până la 22 săptămâni și 6 zile la data recoltării) Presupune determinarea markerilor serici:  AFP  HCG total  Estriol liber  Inhibina A Valorile obţinute se introduc în softul Alpha, alături de alte date: vârsta mamei (riscul creşte peste 35 de ani), măsurătorile echografice (diametrul biparietal), greutatea maternă, sarcină spontană sau obţinută prin reproducere asistată, sarcină monofetală/ gemelară, existenţa unei sarcini anterioare cu Sindrom Down, statusul de fumătoare/nefumătoare al mamei şi prezenţa sau nu a diabetului zaharat matern.

Softul calculează un multiplu de mediană (MoM) pentru fiecare marker, luând în calcul toate datele menţionate şi stabileşte un risc estimativ al sarcinii de a fi afectată de sindrom Down, trisomie 18, a sindromului SLOS (Smith-Lemli-Opitz), a defectului de tub neural și a riscului de preeclampsie. Un risc mai mare sau egal cu 1:250 trebuie investigat suplimentar pentru a stabili dacă fătul este afectat sau nu de Sindrom Down. Un risc mai mare sau egal cu 1:100 pentru trisomia 18 și/sau sindrom SLOS necesită investigații suplimentare.

Un MoM mai mare dau egal cu 2,5 pentru AFP încadrează pacienta în categoria de risc crescut pentru defectul de tub neural fetal, fiind necesare investigaţii suplimentare în acest sens.

Un risc mai mare sau egal cu 1:10 de preeclampsie necesită, de asemenea, investigaţii suplimentare.

Important

Valoarea riscului exprimă un calcul statistic și nu un diagnostic de certitudine. Riscul calculat depinde de acuratețea informațiilor furnizate. În cazul unui rezultat care încadrează pacienta în categoriile de risc crescut, se recomandă investigații suplimentare noninvazive și/sau invazive pentru stabilirea unui diagnostic prenatal.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Teste prenatale non-invazive (NIPT) oferite de Bioclinica:

Descoperă toate articolele