Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Screening prenatal - trimestrul II (cvadruplu test)

 • Metoda
  Chemiluminiscență, alpha software
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  2 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Formulare de consimțământ
 • Observații

  Recoltarea se va face în săptămânile 15 - 17,6 de sarcină, pe baza fișei speciale completate de medicul care urmăreşte sarcina.

284 lei

Despre analiză - Screening prenatal - trimestrul II (cvadruplu test)

Generalități

Trisomia 21, cunoscută şi că Sindromul Down, este o afecţiune genetică datorată prezenţei unui cromozom 21 suplimentar. În majoritatea cazurilor, defectul genetic nu este transmis de către părinţi, el fiind urmarea unei erori spontane apărute în diviziunea celulelor. Sindromul Down asociază faciesul caracteristic, hipotonia musculară cu un variat grad de retard psihic. Mulţi dintre pacienţi prezintă şi probleme cardiace.

În cadrul Laboratoarelor Bioclinica, afecţiunea poate fi detectată la făt prin: dublu test, triplu test sau cvadruplu test în funcţie de vârsta sarcinii.

Semnificație clinică

Cvadruplu testul se efectuează între săptămânile 15 - 17,6 de sarcină şi presupune determinarea markerilor serici AFP, HCG, ESTRIOL LIBER şi INHIBINA A. Spre deosebire de triplu test, cvadruplu testul permite şi stabilirea riscului de preeclampsie (posibilitatea ca mama să dezvolte hipertensiune arterială şi proteinurie)în timpul sarcinii. Valorile obţinute se introduc într-un program special, alături de alte date: vârsta mamei (riscul creşte peste 35 de ani), măsurătorile echografice (diametrul biparietal), greutatea maternă, dacă sarcina este spontană sau obţinută prin reproducere asistată, existenţa unei sarcini anterioare cu Sindrom Down, statusul de fumătoare/nefumătoare al mamei şi prezenţa sau nu a diabetului zaharat matern. Softul calculează un multiplu de mediană (MoM) pentru fiecare marker, luând în calcul toate datele menţionate şi stabileşte un risc estimativ al sarcinii de a fi afectată dde sindrom Down, trisomie 13, trisomie 18, a sindromului SLOS (Smith-Lemli-Opitz), a defectului de tub neural și a riscului de preeclampsie.. Un risc mai mare sau egal cu 1:250 trebuie investigat suplimentar pentru a stabili dacă fătul este afectat sau nu de Sindrom Down. Un MOM mai mare sau egal cu 2,5 pentru AFP încadrează pacienta în categoria de risc crescut pentru defectul de tub neural fetal, fiind necesare investigaţii suplimentare în acest sens. Un risc mai mare sau egal cu 1:10 de preeclampsie necesită, de asemenea, investigaţii suplimentare.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru