Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Amilaza în lichid pleural

Amilaza în lichid pleural - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Spectrofotometrie
 • Material uzual
  lichid pleural
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  < 1 zi la 18-25 ºC, < 7 zile la 2 - 8 ºC, < 30 zile la - 20 ºC
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Este recomandat ca determinările biochimice din lichidele de puncție să se efectueze concomitent cu determinările corespondente din sânge. Recoltarea sângelui trebuie efectuată într-un interval de timp foarte apropiat de momentul puncției (+/- 30 de minute).

18 lei

Despre analiză - Amilaza în lichid pleural

Valorile crescute ale amilazei în lichid pleural reprezintă un indiciu important pentru originea pancreatică a efuziunii pleurale (acumulare de lichid în cavitatea pleurală).

Bolile pancreatice reprezintă totuși o cauză extrem de rară a efuziunii pleurale (doar 4,5%), principala cauză fiind tumorile maligne.

Amilaza totală în lichid pleural nu are totuși specificitate de organ pentru pancreas - nu se face diferențierea între izoamilaza pancreatică și izoamilaza salivară.

Drept urmare, este recomandabil ca acest test să nu fie folosit ca analiză de rutină, ci doar în cazul efuziunii pleurale recurente de cauză necunoscută și în caz de ruptură esofagiană (extrem de rară).

Bibliografie:

 1. Chubb SA P. , Williams R.A., Biochemical Analysis of Pleural Fluid and Ascites, in Clinical Biochemist Rev. 2018 May; 39(2): 39–50 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6223608/)
 2. Murris M., Didier A., Hermant C., Epanchement pleural (http://www.medecine.ups-tlse.fr/DCEM2/module12/Module312_MDH/indexI2.htm - site Facultés de Médecine de Toulouse)
Descoperă toate articolele