Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Macroamilaza

Macroamilaza - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Fast protein liquid chromatography (FPLC)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  La cerere
78 lei

Despre analiză - Macroamilaza

Macroamilazemia nu este o boală, ci descrie o condiție asociată cu o activitate persistent crescută a amilazei serice în absența unor simptome sau semne clinice. De obicei macroamilazemia este descoperită întâmplător.

Macroamilaza este un complex circulant heterogen, în care amilaza normală este legată în majoritatea cazurilor de o imunoglobulină, de obicei IgA (70%) și IgG (30%), și mai rar de un polizaharid. În comparație cu greutatea moleculară a amilazei normale (aprox. 50.000 Daltoni), acest complex are o greutate moleculară mare (>150.000 Daltoni). Datorită mărimii sale, excreția renală este afectată.

1-2 % din populația adultă poate avea macroamilazemie. În cele mai multe cazuri este o condiție clinică benignă, mai frecventă la bărbați decât la femei. Identificarea macroamilazei este importantă pentru a evita testele invazive și scumpe inutile. O amilază serică persistent crescută ar trebui să crească posibilitatea suspicionării macroamilazemiei, în special la un pacient asimptomatic și fără altă patologie.

Bibliografie

 1. Richard A. McPherson, Matthew R. Pincus, Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 22nd edition.
 2. Marshfield Labs website. Macroamylase.
 3. Mayo Clinic Laboratories website. Amylase.
Descoperă toate articolele