Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Proteine totale în lichid pericardic

Proteine totale în lichid pericardic - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Spectrofotometrie
 • Material uzual
  lichid pericardic
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Este recomandat ca determinările biochimice din lichidele de puncție să se efectueze concomitent cu determinările corespondente din sânge. Recoltarea sângelui trebuie efectuată într-un interval de timp foarte apropiat de momentul puncției (+/- 30 de minute).

20 lei

Despre analiză - Proteine totale în lichid pericardic

Proteinele totale din lichidul pericardic

În mod normal în spaţiul pericardic se găsesc aproximativ 10-50 ml de lichid produs printr-un proces transudativ similar lichidului pleural. Efuziunile pericardice sunt cel mai des cauzate de infecţii virale, enterovirusurile fiind cele mai frecvent implicate. Pot apărea şi în cazul tuberculozei, infecţiilor fungice sau în asociere cu boli autoimune, insuficienţă renală, infarct miocardic, la pacienţii HIV pozitivi.

Şi în cazul lichidului pericardic se vorbeşte despre exudat şi transsudat, însă nu sunt stabilite încă criterii foarte clare în acesta privinţă. Dozarea proteinelor poate fi un parametru ajutător în diferenţierea celor două, a transsudatului de exudat. O valoare mai mare de 3 g/dl are o sensibilitate de 97% pentru efuziunile exudative, însă o specificitate de doar 22%.

Descoperă toate articolele