Proteine totale în lichid pleural
Proteinele totale din lichidul pleural
Cavitatea pleurală conţine în mod normal o cantitate mică de lichid care facilitează mişcarea celor două membrane; acest lichid este plasmă filtrată din capilarele pleurei parietale şi este reabsorbit prin venele şi limfaticele pleurei viscerale. Acumularea de lichid (efuziune) se datorează discrepanței între producţia şi reabsorbția acestuia. Se disting două categorii de lichid: transsudat şi exudat. Transsudatul poate apărea în caz de insuficienta cardiacă congestivă, ciroză hepatică, hipoproteinemie; exudatul apare în caz de pneumonie bacteriană, tuberculoză, pneumonie virală, neoplazii, infarct pulmonar, afecţiuni inflamatorii neinfecţioase care implică pleura (afecţiuni reumatologice, lupus eritematos sistemic).
Pentru diferenţierea celor două o importanţă deosebită revine dozării proteinelor din lichidul pleural. O valoare a proteinelor mai mică de 30-40 g/l pledează pentru transsudat, iar valorile peste 30-40 g/l pentru exudat.
Metode și materiale folosite
- MetodaSpectrofotometrie
- Material uzuallichid pleural
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8ºC
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Este recomandat ca determinările biochimice din lichidele de puncție să se efectueze concomitent cu determinările corespondente din sânge. Recoltarea sângelui trebuie efectuată într-un interval de timp foarte apropiat de momentul puncției (+/- 30 de minute).