De ce este recomandat să facem un control medical anual?

De ce este recomandat să facem un control medical anual?

Hemoleucograma

Hemoleucograma completă, test screening esențial pentru determinarea stării generale de sănătate, oferă informații importante despre diferitele tipuri de celule sanguine (leucocite/globule albe, hematii/globule roșii, trombocite). Rezultatul analizei ajută medicul în diagnosticul anumitor afecțiuni (anemie, infecții etc.) și în evaluarea diferitelor simptome (slăbiciune, fatigabilitate, vânătăi/echimoze etc.).

Screening inflamație

Proteina C reactivă este un marker util pentru infecții, inflamații și poate fi utilizat pentru monitorizarea răspunsului la tratament în afecțiunile inflamatorii.

Screening hepatic

Aceste teste sunt utile în evaluarea funcției hepatice. Valori crescute sau scăzute pot semnala prezența unei boli hepatice.

Screening renal

Analize medicale utile pentru evaluarea funcției renale

Screening diabet

Glicemia – test util în diagnosticul diabetului zaharat la persoanele aparent sănătoase (diabetul este o afecțiune comună, care debutează cu puține simptome) și în monitorizarea nivelului de glucoză la pacienții cu diabet.

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) - test de evaluare și monitorizare pe termen lung (2 – 3 luni) a nivelului de glucoză la pacienții cu diabet zaharat; testul poate identifica, de asemenea, persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet.

Profil lipidic

Acest profil este reprezentat de un grup de analize medicale cu rol în determinarea riscului de dezvoltare a bolii coronariene.

Funcția tiroidiană

  • FT4 și TSH - reflectă modul de secreție a hormonilor tiroidieni
  • Anticorpi anti tireoperoxidază (TPO), anticorpi anti tiroglobulina – prezența anticorpilor este utilă pentru diagnosticul tiroiditei autoimune, care se poate asocia cu valori normale ale hormonilor tiroidieni. În timp, tiroidita autoimună poate determina hipo- sau hipertiroidism.

Femeile cu această afecțiune pot prezenta dificultăți în a rămâne însărcinate, avorturi multiple, naștere prematură, complicații în sarcină și depresii post-partum.

Boli ale oaselor și articulațiilor

Parathormonul (PTH) și 25-OH-vitamina D sunt markeri utili pentru aprecierea sănătății oaselor. Administrarea nemonitorizată de suplimente alimentare de calciu și vitamina D poate afecta arterele coronare (vase de sânge care transportă oxigen și substanțe nutritive de la inimă spre restul corpului).

Boli infecțioase

Determinarea antigenului Hbs și a anticorpilor anti Hbs este utilizată pentru detecția, diagnosticul și/sau monitorizarea infecției cu virus hepatic B, respectiv pentru verificarea statusului anticorpilor post vaccinare. Anticorpii anti virus hepatic A (HAV) totali (IgM + IgG) sunt utilizați pentru a depista infecția cu virus hepatic A sau pentru verificarea statusului anticorpilor post vaccinare.

TPHA este utilizat pentru screening-ul sau diagnosticul infecției cu Treponema pallidum, care determină boala cu transmitere sexuală denumită sifilis.

Panel anemie

Analize medicale utilizate în scopul diagnosticării unei anemii (afecțiune caracterizată prin diminuarea cantității de hemoglobină și a numărului de globule roșii/hematii):

  • Vitamina B12 și acidul folic (vitamina B9) - teste utilizate pentru diagnosticarea cauzei unei anemii sau neuropatii, pentru evaluarea statusului nutrițional și pentru monitorizarea tratamentului în deficitul de B12 sau folați.
  • Sideremia (fier seric) - concentrația fierului în sânge
  • Feritina - glicoproteină cu rol important în stocarea fierului în splină, măduva osoasă, mușchii scheletici și ficat
  • Transferina - principala proteină din sânge care se leagă de fier și îl transportă în organism

Markeri tumorali

Alfa fetoproteina (AFP)

Determinarea nivelului de AFP este util pentru monitorizarea tratamentului în diverse patologii oncologice (ficat, testicul, ovar).

Antigen carcino embrionar (ACE, CEA)

Testul determină nivelul de ACE, care poate fi crescut în sângele persoanelor afectate de anumite tipuri de cancer (în special cancerul de colon și rect, dar poate fi prezent și în cazul cancerului de pancreas, sân, ovar sau plămân).

PSA (Prostate Specific Antigen)

Test screening utilizat pentru depistarea cancerului de prostată și a recidivelor acestuia, respectiv pentru monitorizarea eficacității tratamentului

PSA liber/PSA total*

Raportul dintre PSA liber și PSA total poate face diferențierea între cancerul prostatic și hipertrofia benignă: acest raport aduce informații adiționale care ajută la reducerea numărului de biopsii inutile, în special pentru PSA cu valori între 4 - 10 ng/ml (specificitate crescută); de asemenea, poate crește numărul de cancere depistate chiar dacă valorile PSA sunt normale și se situează intre 2 - 4 ng/ml (sensibilitate crescută).

*PSA liber gratuit, dacă valoarea PSA total este cuprinsă în intervalul 4 - 10 ng/mL.

CA 125/HE4

Permite monitorizarea tratamentului și a recidivelor în cancerul ovarian; poate fi utilizat pentru evaluarea unei tumori pelvine; detecția precoce a cancerului ovarian la persoanele care prezintă risc crescut.

CA 19-9

Testul este util pentru diagnosticul diferențial între cancerul de pancreas și alte afecțiuni și pentru monitorizarea răspunsului terapeutic în cazul cancerului pancreatic și a recidivelor.

Screening cardiovascular

Creatinfosfokinaza (CK)

Marker al afecțiunilor musculare și un bun indicator al efectelor secundare în cazul persoanelor cărora li se administrează medicamente care scad nivelul de colesterol.

NT-proBNP

Testul poate fi util în diagnosticul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă (inclusiv în evaluarea gradului de severitate) şi în detectarea afecţiunilor cardiace de severitate medie. De asemenea, este indicat pentru evaluarea riscului pacienţilor cu sindrom coronarian acut şi insuficienţă cardiacă congestivă şi pentru monitorizarea tratamentului pacienţilor cu disfuncţie ventriculară stângă.

Troponina T hs

Reprezintă un marker independent de prognostic care permite aprecierea evoluţiei imediate, medii sau chiar pe termen lung în cazul pacienţilor cu sindrom coronarian acut. Testul este, de asemenea, indicat pentru stratificarea riscului la pacienţii cu sindrom coronarian acut şi pentru aprecierea riscului cardiac la pacienţii cu insuficienţă renală cronică.

Examen sumar de urină

Test screening pentru afecțiuni renale, metabolice și infecții ale tractului urinar.

Hemoragii oculte

Testul este folosit pentru depistarea hemoragiilor digestive (cancer colorectal, polipi de natură benignă, ulcer gastric sau duodenal).

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 17/09/2023.
Articole similare
VSH : Ce este, cum se testează, care sunt valorile normale
VSH : Ce este, cum se testează, care sunt valorile normale
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH): ce este, cum se testează, ce indică rezultatele

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este o analiză de sânge, ce ajută la depistarea unei activități ... Citește mai departe
Colesterolul - ce este, care este nivelul optim
Colesterolul - ce este, care este nivelul optim
Colesterolul - ce este, care este nivelul optim, ce ai de făcut dacă valorile sunt prea mari

Pentru a funcționa fără probleme, organismul nostru are nevoie și de colesterol, la fel cum are de vit... Citește mai departe
Analize medicale de sânge – determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Analize medicale de sânge – determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Teste de sânge pentru identificarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)

Testarea moleculară (RT-PCR) este și va rămâne metoda de screening și detecție în faza acută a infecției COVID-19 ... Citește mai departe
Descoperă toate articolele